Noha a konstruktőri világbajnok Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff egy évvel ezelőtt még azt mondta, a szabályváltozások az ő istállóját is komoly kihívások elé állíthatják, akad olyan szakember, aki erről másként vélekedik. Ross Brawn, az F1 sportszakmai vezetője szerint a tavaly látott erősorrend nem változik meg jelentősen.

A döntéshozók radikális aerodinamikai változásokkal szeretnék elérni, hogy szorosabb versenyeket láthassunk. Ennek esélyeivel Brawn is egyetért, ám ő továbbra is a Mercedest és a Red Bullt tartja a legerősebbnek.

„Úgy érzem, hogy az eddigi erősorrend nem fog drámaian megváltozni. Csökken majd a különbség a csapatok között, a futamgyőzelemre is többen lesznek esélyesek” – mondta Ross Brawn egy szerdai interjúban.

A szabályváltozások kapcsán felmerült a kérdés, vajon lesz-e olyan csapat, mely a Brawn GP 2009-es mintája alapján egy váratlan húzással a többiek elé kerülhet. Mint ismeretes, Jenson Button vezetésével az istálló abban az évben világbajnoki címet ünnepelhetett. Ross Brawn szerint a mostani szabályok erre kevesebb mozgásteret adnak.

„Az ilyen megoldásokról nem tudunk előre. Ha tudnánk, megakadályoznánk őket. Arra nincs garancia, hogy ne történjen valami váratlan. A csapatok biztosan nem teregetik ki az összes lapjaikat Barcelonában, a téli teszteken. Szerintem a szabályok eléggé kötöttek, de a Forma-1-ben soha nem mehetsz biztosra” – tette hozzá a Ferrari egykori stratégája.

Biztos, ami biztos, Nikolas Tombazis, az FIA szakembere árgus szemekkel figyeli a csapatok fejlesztéseit, és kész lecsapni arra, aki egy kicsit is megpróbálja kijátszani a szabályokat.