2023. szeptember 04. | 12:25

A Red Bull pilótája 10 futamot nyert zsinórban, a Mercedes csapatfőnöke szerint ez legfeljebb a Wikipédia olvasói számára érdekes.

Történelmet írt Max Verstappen a hétvégi Olasz Nagydíjon. A Red Bull pilótája zsinórban 10. futamgyőzelmét aratta, ezzel már 12 elsőségnél tart a 2023-as Forma-1-es szezonban. Az osztrák istálló idén még veretlen, Monzából egy újabb kettős győzelemmel térhettek haza.

A hazai szurkolók által támogatott Ferrari erős teljesítményt mutatott. A pole pozícióból induló Carlos Sainz a 3. helyen ért célba, ezért a pozícióért keményen meg kellett küzdenie Charles Leclerc-rel.

A Red Bull részéről folyamatosan azt kommunikálták, őket nem a rekordok hajszolása érdekli, Verstappen teljesítményét azonban természetesen nagyra értékelik. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke ezzel szemben nem tulajdonít ennek túl nagy jelentőséget.

A hibrid érában évekig a Mercedes hátát nézte a mezőny. Ebben az időszakban Nico Rosberg produkálta a leghosszabb győzelmi sorozatot, a német pilóta zsinórban 7 futamot nyert meg. Wolff ezzel együtt úgy véli, Verstappen rekordja magát a holland versenyzőt sem érdekli igazán, a Wikipédián mindenesetre jól fog mutatni.

„A mi helyzetünk annyiban volt más, hogy a Nico és Lewis keményebb csatákat vívtak egymás ellen. Nem tudom ki hogyan vélekedik a rekordokról. Nekem nem fontosak számok, a Wikipédiára biztosan felkerülnek, de azt sem olvassák túl sokan manapság” – fogalmazott Toto Wolff a Sky Sports kamerái előtt.

Toto Wolff azonban ebben téved. A Similarweb szerint havonta 4,4 milliárd olvasója van a Wikipedia.org oldalnak, amivel a világ kilencedik legolvasottabb weboldala. 

George Russell az 5., Lewis Hamilton a 6. helyen ért célba az Olasz Nagydíjon. A Mercedes mindkét pilótája kapott büntetést a futamon, így leginkább hátrafelé kellett figyelniük, a dobogós helyek elérésére egyébként sem lett volna túl sok esélyük. Mindent figyelembe véve, Monza nem tartozik az istálló erős pályái közé, ezért nem is lehetnek túlságosan elégedetlenek az eredménnyel.

A Mercedes továbbra is őrzi 2. helyét a konstruktőri tabellán, Sainz 3., illetve Leclerc 4. helyezésével a Ferrari csökkentette a távolságot. Legközelebb két hét múlva láthatunk Forma-1-es futamot, szeptember közepén a villanyfényes Szingapúri Nagydíj szerepel a mezőny.

Mark Thompson/Getty Images