F1: változtat a guminyomáson és eltérő stratégiákat vár a Pirelli

Közzétéve:
2020-08-07, 10:45

A Forma-1 70. Évfordulója Nagydíjon a kétkiállásos stratégia a legvalószínűbb.

Valtteri Bottas, Carlos Sainz és Lewis Hamilton gumiproblémái miatt a verseny végén jött a dráma a Brit Nagydíjon. Hamilton egy balelső defekttel kormányozta át autóját a célvonalon, és megszerezte pályafutása 87. futamgyőzelmét. A most következő hétvégén jön a Forma-1 70. Évfordulója Nagydíj, a mezőny ismét Silverstoneban versenyez majd. Mario Isola, a Pirelli vezetője megerősítette, hogy változtatnak az abroncsok nyomásán.

Az F1 hivatalos gumiszállítójának elemzéséből kiderült, hogy a túlságosan hosszú utolsó etap, valamint a gumikat ért túlzott erőhatások vezettek a vasárnapi futamon látott sorozatos defektekhez. A Pirelli a minimum guminyomás értékén változtat az újabb silverstonei versenyre.

„0,1 bárral emelkedik az első gumik, és 0,07 bárral a hátsó gumik nyomása. Ennek eredményeként az első abroncsokban 1,8 bár, a hátsókban pedig 1,5 bár nyomás uralkodik majd. Az előző versenyhez képest lágyabb gumikat fognak használni a csapatok, számításaink szerint kétkiállásos stratégiát fognak alkalmazni. A lágyabb keverék miatt alapvetően rövidebbek lesznek az etapok. A közepes keverék lesz a legkeményebb ezen a hétvégén, a Brit Nagydíjon egyedül Romain Grosjean tudott 36 kört teljesíteni velük, az ő autóján is elfogytak a gumik a végére. Szerintem 30 körnél többet nem fognak kibírni” - mondta Mario Isola.

Hamilton defektes gumija

A Pirelli motorsport igazgatója elárulta, hogy a fentebb említettek mellett Nicholas Latifi is defektet kapott, neki a verseny után durrant el a bal első kereke. A gumikat továbbra is vizsgálják az olasz vállalat milánói székhelyén. A Brit Nagydíjon tapasztalt problémák befolyásolják a Mugellóra, Spa-Francorchampsra és Portimaóra vonatkozó gumikiosztást is.

„Vizsgáljuk a lehetséges változásokat Mugellóval és Spa-Francorchampsszal kapcsolatban, hiszen ezek nagyon tempós pályák. Portimao egyelőre bizonytalan pont, ám ott is sok kihívásra számítunk. A vasárnapi futamon rengeteg hasznos adatot gyűjtöttünk” - magyarázta a Pirelli főnöke.

A mugellói gumikiosztáson változtat a Pirelli

„A csapatok nagyon jól menedzselték a gumikat, így nem lehet semmit sem kőbe vésni. Én úgy érzem, hogy inkább a kétkiállás mellett voksolnak majd” - tette hozzá Isola.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.

További hírek