F1: Visszavonta Hamilton büntetőpontjait az FIA

Közzétéve:
2020-09-28, 09:12

A brit pilóta az Orosz Nagydíj előtt rossz helyen végrehajtott rajtpróbákért kapott 2x5 másodperces büntetést és 1-1 büntetőpontot – utóbbit most törölte a versenybíróság

A finn Valtteri Bottas nyerte a 2020-as Forma-1-es Orosz Nagydíjat Szocsiban, miután az első rajtkockából induló Lewis Hamiltont 2x5 másodperces büntetéssel sújtották a futam előtt nem megfelelő helyen végrehajtott rajtpróbák miatt. Ezekért a szabálysértésekért a brit világbajnok szuperlicenszébe 1-1 büntetőpontot is beírtak, ám ezt a határozatot az FIA a versenyt követően törölte. Hamilton egyébként 3. helyen ért célba az Orosz Nagydíjon.

A Mercedes brit pilótájának a mostani kettővel együtt már 10 „feketepontja” lett volna a neve mellett, ami azért veszélyes, mert a szabályok szerint 12 pont elérése esetén az adott versenyzőt automatikusan eltiltják egy futamról. A versenybírók Hamilton mostani büntetését azért vonták vissza, mert a rajtpróbák nem megfelelő helyen történő végrehajtására a csapattól kapott utasítást.

„A versenybírósághoz eljuttatott információk alapján a Mercedes csapata utasította a 44-es rajtszámú autót, hogy nem megfelelő helyen hajtson végre rajtpróbát. A csapat és a versenyző közti rádiós kommunikáció is ezt a tényt erősíti meg. Ezen információk ismeretében a versenybíróság ezzel a döntéssel helyettesíti a 47-es számú dokumentumot, így a korábban kiszabott 2 büntetőpont törlésre kerül” - áll az FIA közleményében.

Hamilton a futam közben is értetlenkedett, nevetségesnek titulálta a büntetését, a versenyt követően pedig úgy fogalmazott, hogy ilyen módon próbálják őt megállítani. A hatszoros világbajnok versenyző legutóbb Monzában járt pórul, amikor a lezárt boxutcába hajtott ki kereket cserélni. Azért a szabálysértésért 10 másodperces stop&go büntetést kapott.

Hamilton

A brit pilóta a büntetőpontok törlése miatt nem került közelebb az eltiltáshoz. Érdekesség, hogy legutóbb Romain Grosjeant tiltották el visszaeső szabálysértőként – a francia pilóta a 2012-es Olasz Nagydíjon nem állhatott rajthoz, miután az azt megelőző hétvégén súlyos balesetet okozott Belgiumban.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.
Leclerc és Verstappen
2019. december 31.
Lewis Hamilton dominált – de melyik volt a legjobb küzdelem, a legjobb kör, a legjobb verseny?

További hírek