2020. augusztus 05. | 09:19

A McLaren csoport június végén 150 millió fontos kölcsönt kapott a Bahreini Nemzeti Banktól.

Zak Brown, a McLaren Forma-1-es csapatfőnöke elmondta, jelentősen javult az istálló pénzügyi helyzete az utóbbi egy hónapban. Szerinte sikerült kidolgozniuk egy működőképesebb üzleti modellt, mely biztosítja a csapat jövőjét a királykategóriában.

Az F1 történetének második legsikeresebb csapatát üzemeltető McLaren csoport június végén egy 150 millió fontos kölcsönt kapott a Bahreini Nemzeti Banktól, mely részben a McLaren egyik részvényesének tulajdonában áll. A koronavírus-járvány következményeként komoly válságba került a vállalat, mivel az autógyár eladási mutatói, valamint az F1-es csapat bevételei is visszaestek. A McLaren a múlt héten jelentette be, hogy támogatói megállapodást kötött régi-új szponzorával, a Gulf olajvállalattal. Zak Brown csapatfőnök szerint újabb jó hírek érkezhetnek a csapat háza tájáról.

„Szerintem most jó helyzetben vagyunk. Az elmúlt hónapok nehézségeit magunk mögött hagytuk, pénzügyi helyzetünk stabil. Agresszív, támadó stratégiát választottunk a járvány ideje alatt, felismertük a problémák súlyosságát, és azonnal kidolgoztuk ellenük a cselekvési tervet. Most egy pozitív időszak elején járunk. A közelmúltban jelentettük be a Gulf Oil és az Iconix vállalatokkal kötött támogatói megállapodásokat, és hamarosan újabb jó hírekről tudunk majd beszámolni. A Forma-1 és a McLaren tekintetében is sikerült megtalálni egy jobb üzleti stratégiát. Jó helyzetben vagyunk, remek a hangulat a csapatnál” - mondta Zak Brown Silverstoneban.

A bizonytalan világgazdasági helyzet ellenére Brown szerint méltányos üzletet sikerült kötniük. A McLaren csapatfőnöke úgy véli, az üzleti világnak fel kell készülnie a COVID-19 világjárvány hosszútávú hatásaira.

„Minden bejelentett megállapodásunk valós és megalapozott. Az egészségtelen méretű partnerségek felboríthatják az üzleti terveidet, és 1-2 éven belül csúnyán visszaüthetnek. Mi ragaszkodunk a saját elképzeléseinkhez. Támogatókat találni mindig nehéz, még a legjobb időszakokban is. A 2008-as pénzügyi válság idején hirtelen megállt minden. Az emberek lassan kezdik felfogni, hogy az idei év végét követően is meg kell birkózniuk a vírus negatív hatásaival, ezzel együtt azonban a munkának folytatódnia kell. Lényegesen megnőtt a digitális és közösségi média szerepe, ezen a téren is erősek vagyunk. Ami a növekedést illeti, egy kicsit lassabb folyamatokra számítunk a következő évben. Helyzetünk stabil, rendben lesz minden” - tette hozzá Brown.

  • Címkék: