2019. február 28. | 15:04

Fernando Alonso figyelemmel kísérte a szezon előtti teszteket Carlos Sainz társaságában, mi több, később még tesztelni is fog

Társszerző: Hajdu Balázs

A kétszeres világbajnok Fernando Alonso a McLaren nagyköveteként tevékenykedik majd a jövőben. Ezzel együtt azt is bejelentették, hogy a tavaly visszavonult pilóta még az idén Forma-1-es autót tesztelhet. Alonso az Indy 500 versenyen indul majd a McLaren színeiben, az F1-es csapat pilótáit és mérnökeit pedig tanácsaival és szakértelmével fogja segíteni.

„Hatalmas megtiszteltetésben van részem, hogy a McLaren nagykövete lehetek. Ám ez még csak a kezdet. A McLaren egy nagyon különleges csapat, és az is marad, annak ellenére, hogy a közelmúltban nehéz időszakon ment keresztül. Nagyon örülök az új szerepemnek, hiszen ennek köszönhetően közel maradhatok a versenyzéshez, ami fontos a lelki világomnak is” - mondta Alonso. 

„Természetesen nagyon várom a májusi Indy 500-at, és az új szerepemet is. Hiszem, hogy együtt sikeresek lehetünk. Szeretnék segíteni a fiataloknak, élvezem a mentori szerepkört, hiszen átadhatom tapasztalatom egy részét a tehetséges ifjú generációnak. Ez a csapatnak és nekem is rendkívül fontos” - tette hozzá a spanyol legenda.

Alonso gokart pályát és iskolát alapított szülővárosában, Oviedóban. Célja, hogy megnyerje az Indy500-as versenyt, ezzel teljessé téve a sportág nem hivatalos „hármas koronáját” (Monacói Nagydíj F1, Le Mans 24 órás, Indy 500). 

„Fernando a McLaren család része. Beírta magát a csapat történelmébe, és továbbra is részese marad a napi munkának. Elérkezettnek láttuk az időt, hogy pozíciót adjunk neki, így Mika Häkkinen mellett ő lesz a csapat másik, kétszeres világbajnok nagykövete” - mondta Zak Brown, a McLaren csapatfőnöke.

„Fernando tapasztalata és meglátásai bármelyik Forma-1-es csapat hasznára válnának. Pilótáink és mérnökeink is nagyon várják a közös munkát. Alonso személyisége pedig a szurkolók és a támogatók számára is vonzó” - tette hozzá Zak Brown. 

Visszatérhet-e Alonso a Forma-1-be?

A szezon előtti tesztek helyszínén tartott sajtótájékoztatón Alonso elmondta, hogy nem zárta be maga mögött az ajtót, tehát elképzelhetőnek tart egy esetleges Forma 1-es visszatérést.

„Úgy érzem, hogy pályafutásom csúcsán vagyok, így kár lenne otthon ülni és veszni hagyni a lehetőséget. Most már sorozatokban vagyok érintett, egyelőre szeretnék futamokat nyerni, és tanácsaimmal segíteni a Forma-1-es csapat munkáját. Erősebbnek érzem magam, mint valaha. 37 éves vagyok, ám fizikailag és mentálisan is fel vagyok készülve a kihívásokra.

Versenyképes tudok lenni bármilyen sorozatban, így a következő években szeretném magam kipróbálni különböző versenyeken. Ha eljön az idő, hogy a Forma-1-ben így harcba tudok szállni a győzelemért, akkor talán visszatérek.”

  • Címkék:
  • F1