Formula E: Kettős Mercedes győzelem a szezonzáró futamon

Közzétéve:
2020-08-14, 16:41

Az egyéni bajnoki címet Antonio Felix da Costa szerezte meg, a csapatok versenyében a DS Techeetah végzett az élen.

A Mercedes-Benz EQ versenyzője, Stoffel Vandoorne nyerte az ABB FIA Formula-E bajnokség 2019/2020-as szezonjának utolsó versenyét Berlinben. A második helyen csapattársa, Nyck de Vries ért célba. A sorozat bajnoka Antonio Felix da Costa lett, a konstruktőrök között pedig csapata, a DS Techeetah végzett az első helyen. Vandoorne győzelmének köszönhetően bezsebelte a második helyet a pilóták összevetésében. A csapatok tabelláján a Nissan e.dams lett a második, a Mercedes-Benz EQ – legjobb német gyártóként – a harmadik pozícióban zárta a sorozatot.

„Micsoda fantasztikus verseny, minden tökéletesen alakult számunkra. Buemi nagyon közel került hozzánk, ám végig irányítás alatt tartottuk a dolgokat. Nem is kívánhattunk volna jobb befejezést, az egyéni második helyem pedig hab a tortán. Boldog vagyok, hogy ilyen tempót tudtunk diktálni. Az időmérőn és az elmúlt néhány versenyen szenvedtem, a csapat azonban remek munkát végzett” - nyilatkozta Stoffel Vandoorne.

A futamot követően da Costa és a DS Techeetah csapata megkapták a bajnoki trófeát.

Felix da Costa

Az élről indulók jól kapták el a rajtot, az első kör végén Vandoorne 1,6 másodperces előnnyel vezetett. Nyck de Vries Rene Rastot megelőzve feljött a harmadik helyre. A legtöbb pozíciót Jean-Eric Vergne (DS Techeetah) és Alex Sims (BMW i Andretti Motorsport) javították, ők három-három hellyel kerültek előrébb.

Először de Vries érkezett meg az ATTACK MODE aktivációs zónába, a kilencedik körben Buemit (Nissan e.dams) megelőzve feljött a második helyre. A Mercedes számára jól alakultak a dolgok a konstruktőri pontvadászatot illetően, valamint Vandoorne is az elméleti második helyen állt az egyéni tabellán. A verseny utolsó 20 percében aztán változott a kép, Buemi ugyanis megelőzte de Vriest.

Vandoorne 1,5 másodperces előnnyel haladt az élen, de Vries pedig felvette a harcot Buemivel. Az utolsó kanyarban a holland versenyző megpróbálkozott az előzéssel, a rutinos svájci azonban becsukta előtte az ajtót. A Mercedesben viszont volt még extra tartalék, így de Vries Buemi elé tudott kerülni, ezzel biztosítva csapattársa, Stoffel Vandoorne második helyét az összetett pontversenyben. A Mercedes-Benz EQ ezzel kettős győzelmet aratott a berlini Formula-E futamon.

Mercedesek

A szezonzáró futam végeredménye:

 1. Stoffel Vandoorne (Mercedes) 28 pont
 2. Nyck De Vries (Mercedes) 18 pont
 3. Sébastien Buemi (Nissan) 16 pont
 4. René Rast (Audi) 12 pont
 5. Sam Bird (Virgin) 11 pont
 6. Lucas di Grassi (Audi) 8 pont
 7. Jean-Éric Vergne (DS Techeetah) 6 pont
 8. Alex Lynn (Mahindra) 4 pont
 9. António Félix da Costa (DS Techeetah) 2 pont
 10. Edoardo Mortara (Venturi) 1 pont

Az egyéni összetett verseny végeredménye:

 1. António Félix da Costa (DS Techeetah) 158 pont
 2. Stoffel Vandoorne (Mercedes) 87 pont
 3. Jean-Éric Vergne (DS Techeetah) 86 pont

A csapatok összetett versenyének végeredménye:

 1. DS Techeetah 244 pont
 2. Nissan 167 pont
 3. Mercedes 147 pont

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.
Mercedes W108 Eurowise tuning
2019. december 25.
Az Eurowise megépítette a világ talán legextrémebb S-osztályát: német kasztni, amerikai V8, hot rod stílus, airride. Sokkoló, de legalább annyira lenyűgöző.

További hírek