A glória mentette meg Charles Leclerc életét?

Frissítve:
2018-10-13, 20:41

A jövőre a Ferrari színeiben versenyző pilóta a Belga Nagydíjon szenvedett balesetet, amely akár súlyosabb következményekkel is járhatott volna.

Társszerző: Hajdu Balázs

Közvetlenül a rajt után elmérte Nico Hülkenberg a féktávot Spában, s nagy tempóval belerohant Fernando Alonso McLarenjébe. A spanyol nem tehetett semmit, Charles Leclerc autójára futott, majd átprepülve fölötte a betonzott bukótérben landolt. A Sauber Sauber monacói pilótájának, Charles Leclerc autójának glóriája eltört az első kanyarban bekövetkezett baleset során.
  Belga Nagydíj baleset 2018
A Forma-1-ben a 2018-as szezon kezdetétől vezették be a pilóták fejét védő glóriát, melyet most mindenki pozitív kontextusban emleget, hiszen megvédte Leclercet egy súlyos sérüléstől. Annak idején azonban nem voltak elragadtatva tőle sem a versenyzők, sem a csapatvezetők, többségük "lefűrészelte" volna a járművekről. A glória a teljes Forma 1-es mezőnyt, közvéleményt és szurkolókat is megosztotta. A mellett, hogy a glóriával szerelt F1-es gépek kinézete a rajongók tetszését sem nyerte el, a pilótákat nyilvánvalóan korlátozza a kilátásban, ezen felül pedig súlya miatt is okozott problémát a csapatoknak. Mások azért elégedetlenkedtek, mert ezzel a Forma-1 elmozdult a teljes nyitott pilótafülke koncepciójától.

A glóriát mégis csak bevezették a versenyzők védelmének érdekében, és amint a Belga Nagydíjon történtek bizonyítják, nem ok nélkül tették. A baleset után ugyanis Leclerc autójának glóriáján guminyomok voltak felfedezhetők.

„Nem volt szükségünk bizonyítékra, eddig is tudtuk, hogy a glória nagyon hasznos, most azonban testközelből is megtapasztalhattuk”, mondta Alonso, aki szintén sértetlenül megúszta az esetet. Leclerc a futamot követően a következőket írta a Twitteren:

„Soha nem rajongtam igazán a glóriáért, ám ma nagyon örültem, hogy ott volt a fejem felett!”

A Forma-1-hez köthető ismert személyiség sokasága posztolt erről a közösségi médiában, mindannyiuk a dicséret hangján szólt a glóriáról a Twitteren.

Jean Todt: „Első a biztonság. Ezért vezettük be a glória használatát. 

Sky Sports F1: „Szuperlassítás, és közeli felvételek arról, ahogy Alonso átrepül Leclerc autója felett. Szerencsére ott volt a glória.”

Nico Rosberg: „Vége a glóriáról szóló vitának, láthattuk, hogy életmentő lehet!”

Damon Hill: „A glória a pilóta fejét, karját és kezeit is megmentette a sérüléstől.”

Fernando Alonso: „Belém jöttek hátulról a rajt után. Jó hír, hogy Leclercnek semmi baja.”

Paddy Lowe: „Nagyon örülök, hogy eredményre vezetett a glóriával kapcsolatos kampány. A hétvégi futamon óriási segítséget nyújtott. Gratulálok azoknak, akik támogattak bennünket. ”

Charles Leclerc: „Vége a versenynek az első kanyarban. Soha nem rajongtam igazán a glóriáért, ám ma nagyon örültem, hogy ott volt a fejem felett!”

Te hogy vélekedtél a glória bevezetéséről, és változott-e róla a véleményed a baleset fényében? Írd meg kommentben a véleményed!

Forrás:

Kapcsolódó írások

2019. március 06.
A világ egyik legnagyobb Autószalonjára több gyártó is kihozta a jelenlegi Formula 1-es versenyautóját
Hegedűs Andor a Red Bull Racing épülete előtt, szemből fotózva
2018. november 21.
Andor egy olyan karriert futott be eddig, amire sok benzinvérű társammal együtt ámulattal tekintünk . Az alábbi interjúból kiderül, hogyan került a Formula 1 egyik legelitebb csapatába tervezőmérnökként!
2018. december 16.
11 kérdés a szezon második feléről olyan kérdésekkel, hogy min sértődött meg Bottas Magyarországon, mennyi ideig nem nevetne Oconnal Verstappen, és milyen állathoz hasonlította magát vajon Hülkenberg?
2019. február 10.
2019-től a McLaren kiszáll a díjkiosztásból