Hamilton: a pilóták segíthetnek jobbá tenni a Forma-1-et

Közzétéve:
2019-06-30, 05:09

Az ötszörös világbajnok szerint a versenyzők jelentősen hozzájárulhatnának a szabályok kialakításához.

Társszerző: Hajdu Balázs

Lewis Hamilton részt vett a Forma-1 szabályalkotóinak ülésén Párizsban, és azt kérte tőlük, hogy legyen több beleszólása a pilótáknak a sportág jövőjébe. Az F1-es szabályok mostanában elegendő beszédtémát szolgáltatnak a szakértők számára. Először Sebastian Vettel kanadai büntetése váltott ki vitákat, majd a rendkívül unalmas Francia Nagydíj miatt kezdtek zúgolódni a népek.

A két héttel ezelőtt megrendezett párizsi ülésen Hamilton mellett Nico Hülkenberg képviselte a Forma-1-es pilótákat. Az ötszörös világbajnok brit pilóta kifejtette, hogy a franciaországi verseny nem szolgálta a sportág érdekeit. A 237 versenyen 79 futamgyőzelmet gyűjtő brit pilóta hisz abban, hogy személyesen tudná alakítani a Forma-1 jövőjét. Elmondta, hogy felismerte a felelősségét, és nem szeretné, ha csak szimpla világbajnokként emlékeznének rá. A szurkolóknak és az újságíróknak nem a versenyzőket kellene bírálniuk az unalmas futamok miatt, hiszen nem ők írják a szabályokat. Hamilton szerint a tanácskozásba be kellene vonni a versenyzőket és a csapatokat, mivel jelenleg nagyon távol állnak attól, amilyennek a Forma-1-nek lennie kellene.

Hamilton véleménye az unalmas Francia Nagydíjról

Hamilton senkitől sem zavartatva megnyerte a Francia Nagydíjat, ezzel a Mercedes az első 8 futamon nem talált legyőzőre. A brit pilóta a sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók kérdéseire.

„Ha azt mondod, unalmas volt verseny, nem értek egyet, de teljesen megértem a véleményt. Emlékszem, milyen volt, amikor gyerekkoromban néztem. Viszont nem érdemes ránk ujjal mutogatni, hiszen a szabályokat nem mi írjuk, nem mi osztjuk szét a pénzeket. Inkább a döntéshozókra kellene nyomást gyakorolni” - kezdte kifejteni gondolatait Hamilton.

Hamilton

„Együttérzek a rajongókkal. Belülről ez egy nehéz verseny volt, főleg a meleg miatt, de az emberek az izgalmakért jönnek ki” - folytatta a Mercedes elsőszámű versenyzője.

Hamilton véleménye a 2021-es tervekről

Már két éve zajlanak a 2021-es technikai- és pénzügyi szabályokról szóló tárgyalások, végleges megállapodás viszont egyelőre nem született. Hamilton reméli, hogy a meghosszabbított határidő elegendő lehetőséget biztosít a megfelelő döntés meghozatalához. Az ötszörös világbajnok kifejtette, hogy számos rossz szabály született az elmúlt években, ám van ok az optimizmusra.

„A szabályalkotók meghosszabbították a döntéshozatal határidejét. Szerintem erre azért volt szükség, mert jelenleg jelentős változtatásokat kell eszközölniük. A 2021-es módosításoktól a sportág javulását várják, így a szabályoknak is rendben kell lenniük. Tetszik a munka, amit Ross Brawn és csapata végez. Végre kaphatunk egy olyan aerodinamikai csomagot, mellyel könnyebbé válik az előzés” - mondta Hamilton.

Hamilton kanyarodik

„A szurkolók nagyon élvezték az autók sebességét a 2000-es évek elején. Meg kell őriznünk a Forma-1 hírnevét és státuszát: ez az autóversenyzés csúcs, itt vannak a leggyorsabb autók a világon. Reméljük, hogy részt vehetünk a mostani helyzet megváltoztatásában. Talán változhatna egy kicsit a versenyhétvégék lebonyolítása is. Szeretnénk minél több szurkolót bevonzani” - reménykedett Lewis Hamilton.

Miért volt ott Hamilton a Forma-1-es ülésen?

Lewis Hamilton elmondása szerint a GPDA (Nagydíj-versenyzők Szövetsége) képviseletében jelent meg Párizsban. A szervezet tagja minden jelenlegi F1-es pilóta, vezetője pedig Alexander Wurz.

„Régóta beszélgetünk már a témáról Alex-szel. Eddig csendben maradtam, hiszen évekig megvoltak a megmondóemberek a pilóták eligazításán. Nem mindig értettem egyet az ott elhangzott dolgokkal. Örülök, hogy az elmúlt években ennyire egységesek lettünk. Felismertem vezető pozíciómat és felelősségemet. Én vagyok a legtöbb világbajnoki címmel rendelkező pilóta a mezőnyben, ennek pedig van jelentősége, ha az FIA-val tárgyalunk” - mondta Hamilton.

Hamilton Ausztriában

„Szerintem ez volt az első alkalom, hogy az ülésteremben pilóták is tartózkodtak. Úgy gondolom megfelelő hatást értünk el, hiszen ők inkább a versenypályán akarnak minket látni. A dolog pozitív oldala, hogy meghallgattak bennünket, és várják hozzájárulásunkat a döntéshozatali folyamathoz. Ehhez azonban a következő ülésre is el kell mennünk, benne kell lennünk a következő levelezésben” - fejtegette határozott álláspontját a brit.

Hamilton autója a boxban

„Hosszú ideje versenyzem a Forma-1-ben. Ha visszanézem az eddigi történetemet, számos pozitív változás részese lehettem, így ezúttal is tenni akarok a szurkolókért, hogy a visszavonulásom után is élvezhessék a Forma-1-et. Szeretném, ha nem csak világbajnokként, hanem a sportággal törődő versenyzőként is emlékeznének rám”- tette hozzá Hamilton.

A világbajnoki pontversenyt vezető Hamilton szerint a pilóták helyett a csapatok kellene kihagyni a szabályalkotásból.

„Az FIA az irányító testület, nekik kell meghozniuk a végső döntéseket. Szerintem a csapatoknak nem kellene részt venniük a folyamatban, hiszen mindenki csak a saját érdekét nézi. A főnök nem örül majd annak, amit mondom, de ez az igazság. Végüli, ez a természetes, hiszen versenyről beszélünk” - zárta gondolatait Hamitlon.

Forrás:

További autós hírek

Lassan tele a város civil járörökkel, mindenütt kamerák, folyamatosan indulnak dashcam alapján is az eljárások hivatalból, valamint sorra történnek az…

Mindannyian találkoztunk már ilyen autóssal, aki egyszerűen nem bírja, ha valaki mellé ér, és ezért gyorsítani kezd – írja vezess.…

A Debreceni Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondtalan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki Polgáron ütközött…

Nincs mese. Autósként rossz végén állunk annak a bizonyosnak abban az értelemben, hogy nem az autós forgalom érdekében történnek fejlesztések,…

Amikor a körforgalomban Vin Dieselnek képzeled magad, de a közönség nem értékeli a produkciódat – írta legújabb pofátlan(TAN)ító videójához a…

Kapcsolódó írások

Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.
Fittipaldi pózol a serleggel
2020. január 01.
Az alábbi pilóták számára nem ért véget az autóversenyzés a Száguldó Cirkusz elhagyása után.
Fisichella
2020. január 04.
Nem mindenki tudta kezelni a nagycsapatoknál jelentkező nyomást.