Hamilton: a pilóták segíthetnek jobbá tenni a Forma-1-et

Közzétéve:
2019-06-30, 05:09

Az ötszörös világbajnok szerint a versenyzők jelentősen hozzájárulhatnának a szabályok kialakításához.

Társszerző: Hajdu Balázs

Lewis Hamilton részt vett a Forma-1 szabályalkotóinak ülésén Párizsban, és azt kérte tőlük, hogy legyen több beleszólása a pilótáknak a sportág jövőjébe. Az F1-es szabályok mostanában elegendő beszédtémát szolgáltatnak a szakértők számára. Először Sebastian Vettel kanadai büntetése váltott ki vitákat, majd a rendkívül unalmas Francia Nagydíj miatt kezdtek zúgolódni a népek.

A két héttel ezelőtt megrendezett párizsi ülésen Hamilton mellett Nico Hülkenberg képviselte a Forma-1-es pilótákat. Az ötszörös világbajnok brit pilóta kifejtette, hogy a franciaországi verseny nem szolgálta a sportág érdekeit. A 237 versenyen 79 futamgyőzelmet gyűjtő brit pilóta hisz abban, hogy személyesen tudná alakítani a Forma-1 jövőjét. Elmondta, hogy felismerte a felelősségét, és nem szeretné, ha csak szimpla világbajnokként emlékeznének rá. A szurkolóknak és az újságíróknak nem a versenyzőket kellene bírálniuk az unalmas futamok miatt, hiszen nem ők írják a szabályokat. Hamilton szerint a tanácskozásba be kellene vonni a versenyzőket és a csapatokat, mivel jelenleg nagyon távol állnak attól, amilyennek a Forma-1-nek lennie kellene.

Hamilton véleménye az unalmas Francia Nagydíjról

Hamilton senkitől sem zavartatva megnyerte a Francia Nagydíjat, ezzel a Mercedes az első 8 futamon nem talált legyőzőre. A brit pilóta a sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók kérdéseire.

„Ha azt mondod, unalmas volt verseny, nem értek egyet, de teljesen megértem a véleményt. Emlékszem, milyen volt, amikor gyerekkoromban néztem. Viszont nem érdemes ránk ujjal mutogatni, hiszen a szabályokat nem mi írjuk, nem mi osztjuk szét a pénzeket. Inkább a döntéshozókra kellene nyomást gyakorolni” - kezdte kifejteni gondolatait Hamilton.

Hamilton

„Együttérzek a rajongókkal. Belülről ez egy nehéz verseny volt, főleg a meleg miatt, de az emberek az izgalmakért jönnek ki” - folytatta a Mercedes elsőszámű versenyzője.

Hamilton véleménye a 2021-es tervekről

Már két éve zajlanak a 2021-es technikai- és pénzügyi szabályokról szóló tárgyalások, végleges megállapodás viszont egyelőre nem született. Hamilton reméli, hogy a meghosszabbított határidő elegendő lehetőséget biztosít a megfelelő döntés meghozatalához. Az ötszörös világbajnok kifejtette, hogy számos rossz szabály született az elmúlt években, ám van ok az optimizmusra.

„A szabályalkotók meghosszabbították a döntéshozatal határidejét. Szerintem erre azért volt szükség, mert jelenleg jelentős változtatásokat kell eszközölniük. A 2021-es módosításoktól a sportág javulását várják, így a szabályoknak is rendben kell lenniük. Tetszik a munka, amit Ross Brawn és csapata végez. Végre kaphatunk egy olyan aerodinamikai csomagot, mellyel könnyebbé válik az előzés” - mondta Hamilton.

Hamilton kanyarodik

„A szurkolók nagyon élvezték az autók sebességét a 2000-es évek elején. Meg kell őriznünk a Forma-1 hírnevét és státuszát: ez az autóversenyzés csúcs, itt vannak a leggyorsabb autók a világon. Reméljük, hogy részt vehetünk a mostani helyzet megváltoztatásában. Talán változhatna egy kicsit a versenyhétvégék lebonyolítása is. Szeretnénk minél több szurkolót bevonzani” - reménykedett Lewis Hamilton.

Miért volt ott Hamilton a Forma-1-es ülésen?

Lewis Hamilton elmondása szerint a GPDA (Nagydíj-versenyzők Szövetsége) képviseletében jelent meg Párizsban. A szervezet tagja minden jelenlegi F1-es pilóta, vezetője pedig Alexander Wurz.

„Régóta beszélgetünk már a témáról Alex-szel. Eddig csendben maradtam, hiszen évekig megvoltak a megmondóemberek a pilóták eligazításán. Nem mindig értettem egyet az ott elhangzott dolgokkal. Örülök, hogy az elmúlt években ennyire egységesek lettünk. Felismertem vezető pozíciómat és felelősségemet. Én vagyok a legtöbb világbajnoki címmel rendelkező pilóta a mezőnyben, ennek pedig van jelentősége, ha az FIA-val tárgyalunk” - mondta Hamilton.

Hamilton Ausztriában

„Szerintem ez volt az első alkalom, hogy az ülésteremben pilóták is tartózkodtak. Úgy gondolom megfelelő hatást értünk el, hiszen ők inkább a versenypályán akarnak minket látni. A dolog pozitív oldala, hogy meghallgattak bennünket, és várják hozzájárulásunkat a döntéshozatali folyamathoz. Ehhez azonban a következő ülésre is el kell mennünk, benne kell lennünk a következő levelezésben” - fejtegette határozott álláspontját a brit.

Hamilton autója a boxban

„Hosszú ideje versenyzem a Forma-1-ben. Ha visszanézem az eddigi történetemet, számos pozitív változás részese lehettem, így ezúttal is tenni akarok a szurkolókért, hogy a visszavonulásom után is élvezhessék a Forma-1-et. Szeretném, ha nem csak világbajnokként, hanem a sportággal törődő versenyzőként is emlékeznének rám”- tette hozzá Hamilton.

A világbajnoki pontversenyt vezető Hamilton szerint a pilóták helyett a csapatok kellene kihagyni a szabályalkotásból.

„Az FIA az irányító testület, nekik kell meghozniuk a végső döntéseket. Szerintem a csapatoknak nem kellene részt venniük a folyamatban, hiszen mindenki csak a saját érdekét nézi. A főnök nem örül majd annak, amit mondom, de ez az igazság. Végüli, ez a természetes, hiszen versenyről beszélünk” - zárta gondolatait Hamitlon.

Forrás:

További autós hírek

Egy egyszerű balra kanyarodásnak indult, aztán… Beakadt a kormány fogasléc? Megszédült a sofőr? Az autóvezető hirtelen rájött, hogy gyalogos? Várjuk a megfejtéseket kommentben…...

Október 20-án, vasárnap vadgázolás történt az M3-ason, a kisbagi pihenőnél. A gázolónak hatalmas szerencséje volt, hogy ennyivel megúszta!Írt néhány sort az esetről: “Sziasztok!Én...

Olvasónk András küldte nekünk a felvételt. Annyit írt hozzá: Dunaharasztin az 51-esen készült a felvétel tegnap este. Még a lovas nézett rám csúnyán...

Meglepő tartalomra hívta fel a figyelmünket olvasónk. Egy 14 éves kissrác (Matesz), állítása szerint magánterületen készít videókat a YouTube-ra “Tanuljatok velem autót vezetni”...

Nehéz magasabb szintű összhangot elképzelni a forgalomban annál, mint amit a Kerepesi úton az Arána előtt produkált az élet. Kinyílt, vagy nyitva maradhatott...

Kapcsolódó írások

James Hunt
2019. június 15.
Az F1 legendás alakja egy olyan korban versenyzett, amikor még a vezetői képességek domináltak
Kallakis az üzletember és a Brown GP ünneplése
2019. október 06.
A pókeres berkekben is jól ismert üzletember, Achilleas Kallakis is bejelentkezett anno a Brawn GP megvásárlásért.
James Hunt cigarettázik
2016. június 15.
Nem volt még egy olyan résztvevője a Forma-1-nek, aki versenyzőként és kommentátorként is maradandót alkotott. 1976 világbajnoka örökké fennmarad a sportág rajongóinak emlékezetében
Hegedűs Andor a Red Bull Racing épülete előtt, szemből fotózva
2018. november 21.
Andor egy olyan karriert futott be eddig, amire sok benzinvérű társammal együtt ámulattal tekintünk . Az alábbi interjúból kiderül, hogyan került a Formula 1 egyik legelitebb csapatába tervezőmérnökként!