A Sakhir Nagydíj hétvégéjén rendezték az F2-es sorozat utolsó, szezonzáró futamát, ahol már az időmérőn bekövetkezett a dráma. A főszerepben pedig az akkor még csak bajnokaspiráns Mick Schumacher állt és a magyar kötődésű Roy Nissany, aki érthetetlen balesetet hozott össze Schumival. A hétszeres Forma-1-es világbajnok Michael Schumacher fia így csak a 18. helyről rajtolhatott a főversenyen.

A német célja az első nyolc volt, mivel így nem csak pontokat szerezhetett, de a sprintversenyen előkelő helyről is rajtolhatott. 14 pont volt az előnye Callum Ilott, brit versenyzővel szemben.

Mick Schumacher és a bajnok Prema csapat ünnepli az egyéni cím megszerzését is

A főversenyen hatalmasat futott a német reménység, akinek egyébként már az idényzáró előtt bejelentették érkezését a Haas F1-es istállóhoz. Komolyabb küzdelem nélkül jött fel egészen a nyolcadik helyre, hogy aztán egy remek taktikával egészen a hatodik helyig kapaszkodjon fel, mindezt úgy, hogy Ilott csak az ötödik helyre tudta behozni az autóját.

Vasárnap a sprintverseny már közel sem volt ilyen sima Schumacher számára, ugyanis még az első körben elképesztően elfékezte a gumikat, így folyamatos vibrációval küszködött. Ennek következményeként kénytelen volt kimenni a boxba friss gumikért, pedig a rövidebb versenyt kiállás nélkül is teljesíteni lehetett volna.

Ilott csak akkor lehetett volna bajnok, ha megnyeri a futamot. Ezzel ellentétben viszont nem előre, hanem egyre inkább hátrébb csúszott, végül még csak pontot se szerzett, így Mick Schumacher lett a bajnok. Habár Mick nem volt lehengerlő a szezon második felében, mégis szép teljesítmény ez főleg annak tükrében, hogy rengeteg tehetséges pilóta között kellett megmutatnia, hogy tényleg méltó arra, hogy apja után ő is bemutatkozhasson a Forma-1-ben.

Mick Schumacher ünnepli az F2-es bajnoki címet

Schumacher könnyek között teljesítette a levezető kört, amelynek végén érezhetően hatalmas kő esett le a szívéről, hogy aztán átélje azt, amit nehezen tud felfogni még talán ma is: az ő neve bizony felkerült olyanok mellé, mint Lewis Hamilton, Nico Rosberg vagy Charles Leclerc, akik szintén meg tudták nyerni a sorozatot.

A kérdés már csak az, hogy mire tudja majd vinni Mick Schumacher a “nagyok között”,  aki jövőre a Haas színeiben Nyikita Mazepin csapattársaként bizonyíthat királykategóriában. Ha megállja a helyét, vajon le akarja-e igazolni majd egy nagyobb csapat?

Kíváncsian várjuk Mick jövő évi teljesítményét, és ne felejtsük el, hogy már akár a hétvégi Abu Dhabi szezonzárón is beugorhat, hiszen Grosjean biztosan nem fog indulni, és Pietro Fittipaldi sem nyújtott valami meggyőző teljesítményt a Sakhir Nagydíjon.

Az F2 (régen GP2) bajnokai:

2020: Mick Schumacher

2019: Nyck De Vries

2018: George Russell

2017: Charles Leclerc

2016: Pierre Gasly

2015: Stoffel Vandoorne

2014: Jolyon Palmer

2013: Fabio Leimer

2012: Davide Valsecchi

2011: Romain Grosjean

2010: Pastor Maldonado

2009: Nico Hülkenberg

2008: Giorgio Pantano

2007: Timo Glock

2006: Lewis Hamilton

2005: Nico Rosberg