2021. június 18. | 17:26

A Nordschleife királynője több mint 33 ezer kört tett meg a legendás versenypályán.

Sabine Schmitz a rákkal folytatott hosszú küzdelmét követően márciusban, 51 éves korában elhunyt. A hivatalos bejelentést követően alig telt el néhány óra, és a rajongók máris petíciót indítottak a Change.org oldalon, hogy a Nürburgring egyik kanyarját Schmitzről nevezzék el. A kezdeményezést több mint 10 ezer ember írta alá mindössze 24 óra alatt, és jelen pillanatban ez a szám már több mint 50 ezernél tart.

Természetesen a petíció azonnal felkeltette Nürburgring vezetőségének figyelmét is. Miután alaposan megvitatták, melyik lenne a legmegfelelőbb kanyar arra, hogy Schmitz nevét viselje, végül megszületett a döntést, így mostantól a Nordschleife első kanyarjának a hivatalos elnevezése: a Sabine-Schmitz-Kurve.

A hivatalos „keresztelőre” szeptember 11-én fog sor kerülni, a Nürburgring Endurance sorozat versenye, a hatórás ROWE 6 Stunden ADAC Ruhr-Pokal-Rennen futam előtt.

Ennél kiválóbb tisztelgést ki sem lehetett volna találni Sabine Schmitz előtt, hiszen ő volt az első – és ezidáig egyetlen - női versenyző, aki diadalmaskodni tudott a Nürburgringi 24 órás endurance versenyen. A pálya hivatalos statisztikáinak tanúsága szerint több mint 33 ezerszer tette meg a Zöld Pokol félelmetes, 170 kanyarból álló, több mint 20 kilométer hosszú körét.

Valószínűleg kevesen emlékeznek rá, de Schmitz segített a Škodának felállítani a leggyorsabb hétüléses sorozatgyártású SUV rekordját a legendás pályán. Közel három évvel ezelőtt, a Kodiaq RS világpremierjét megelőzően futotta a német pilóta azt a 9 perc 29,84 másodperces időt, amely a mai napig rekordnak számít a kategóriában. Ráadásul ezt az eredményt Schmitz a dízelmotoros SUV egy teljesen gyári változatával futotta.

Sabine Schmitz valójában közvetlenül a Nordschleife mellett nőtt fel, és vitathatatlanul a versenypálya egyik legfontosabb nagykövete volt. Az újonnan bejelentett Sabine-Schmitz-Kurve révén legendája örökké élni fog.