A Hyundai behúzta a kéziféket, Michelisz Norbi nem versenyez a Nürburgringen

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-09-24, 14:23

Beváltotta fenyegetését a dél-koreai márka.

A túraautó-világkupában (WTCR) vitézkedő Hyundai csütörtökön hivatalos közleményben tudatta, hogy a hét végén nem indítja el a márkát képviselő versenyautókat a Nürburgringen. Michelisz Norbertnek így esélye sem lesz arra, hogy pontokat gyűjtögessen a sorozat németországi fordulóján

A dél-koreai gyártó már korábban jelezte, hogy igazságtalannak tartja a WTCR-ben alkalmazott BoP-rendszert (Balance of Performance, magyarul teljesítménykiegyenlítő rendszer), ami miatt a Hyundai gépei komoly hátrányba kerültek a riválisokkal szemben. Az idénynyitó belgiumi hétvégén is szenvedtek a hyundai-osok, akik most hétvégén maximum a pálya mellől figyelhetik, mire mennek egymással a többiek versenykörülmények között.

Michelisz Norbert
(Fotó: fiawtcr.com)

A Hyundai úgy látja, hogy nem biztosítottak az egyenlő feltételek a versenyzéshez. Az ügyfélcsapatok autóiban elhelyezett erőforrások teljesítményét 97.5%-ra szorították vissza, ez 2,5 százalékos emelés a zolderi versenyhétvégéhez képest. A fenyegetőzést tettek követték, a Hyundai behúzta a kéziféket, a döntést a márka sportigazgatója, Andrea Adamo tolmácsolta a világ felé.

„A Hyundai úgy érzi, a márka és a versenycsapatai nem kapnak egyenlő esélyt a versenyzéshez a riválisaival szemben. Bár a csapataink a Nürburgringen tartózkodnak, nem vesznek részt a WTCR eseményein. Továbbra is elkötelezettek vagyunk, hogy megmutassuk a nemzetközi színtéren, hogy versenyautóink milyen nagy teljesítményre képesek, de csak olyan sorozatokban, amelyek tükrözik a Hyundai N márka értékeit” – olvasható a közleményben.

Mindez azt jelenti, hogy Michelisz Norbert mellett Gabriele Tarquini, Luca Engstler és Nicky Catsburg sem gyűjtögethet pontokat a hétvégén. Norbi esélyei így csökkentek a címvédésre, hiszen az első körben nem szerzett sok pontot, a második versenyhétvégén részt sem vesz, már most akkora hátrányt szedhet össze, amit a későbbiekben lehetetlen lesz ledolgozni.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Michelisz Norbert összetört versenyautója oldalról
2019. november 15.
A magyar pilóta autója csúnyán összetört a második időmérőn.
WTCR és Nagy Futam – programajánló a hosszúhétvégére
2018. április 26.
Nagy dömping lesz április végén és május elsején, a Hungaroringre látogat a bombaerős WTCR, május elsején pedig Max Verstappen F1-es autójától lesz hangos Budapest belvárosa.

További hírek