2021. március 05. | 21:16

A legendás viadalt augusztus 21-22-én rendeznék meg, a szervezők szeretnének nézőket beengedni a lelátókra.

Tavaly márciushoz hasonlóan idén is az első tavaszi hónapban érkezett a bejelentés: júniusról augusztusra halasztják a Le Mans-i 24 órás autóversenyt. Az előző évi viadalt végül szeptemberben, nézők nélkül rendezték meg, a szervezők azonban ezúttal a nyár végén szeretnék beengedni a rajongókat a lelátókra.

Európa számos országához hasonlóan Franciaországban is magas azok száma, aki pozitív koronavírus tesztet produkálnak. A hivatalos adatok szerint a napi új fertőzöttek száma 18-20 ezer körül mozog, miközben a hatóságok próbálják felgyorsítani az oltások menetét. A helyi kormány hétvégékre szóló lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el, indoklásuk szerint ez segíthet megelőzni a teljes zárlatot.

Erősen kérdéses, hogy augusztusra az akkori szabályok lehetővé teszik-e, hogy a legendás viadalt nézők előtt tudják megrendezni.

„Természetesen nagyon nehéz volt meghozni ezt a döntést, de hiszem, hogy helyesen jártunk el. Nem akartuk egymást követő második évben is zárt kapuk megrendezni a Le Mans-i 24 órás versenyt. Augusztusban szeretnénk a megfelelő egészségügyi előírások mellett beengedni a nézőket a lelátókra, különösen azért, mert az idei év a hiperautó-kategória bemutatkozása miatt is komoly izgalmakat tartogat” - fogalmazott Pierre Fillon, a legendás versenyt lebonyolító ACO elnöke.

A Le Mans-i 24 órás 89. felvonásán bemutatkozik az LMP-1 kategóriát felvonultató hiperautó-osztály, melyben a Toyota, a Scuderia Cameron Glickenhaus és az Alpine szerepel majd. Várható még a ByKolles Racing csatlakozása is. Korábban a Peugeot is jelezte részvételi szándékát, 2020 év végén a Porsche jelentette be visszatérését, a stuttgartiakkal együtt 2023-tól a Ferrari is beszáll a Le Mans-i 24 órás verseny csúcskategóriájába.