Javult a női pilóták esélye a Forma-1-ben való részvételre?

Közzétéve:
2019-09-29, 07:44

A W Series véget ért, de vajon lehet-e hamarosan hölgy tagja a Száguldó Cirkusz mezőnyének?

Társszerző: Hajdu Balázs

A W Series-t azzal a céllal hívták életre, hogy női versenyzők eljussanak a sportág csúcsára. A kizárólag hölgyeket foglalkoztató versenysorozat egy 18 esztendős magyar hölggyel, Keszthelyi Viviennel a fedélzeten egyre népszerűbbé vált az idő elteltével. A sorozat szlogenje így szólt magyarra fordítva:

„Gondold újra az autóversenyzést!“

Jelentős probléma, hogy a hölgyek gyakran a junior kategóriában ragadnak, mivel a továbblépéshez súlyos dollármilliók szükségesek, a szponzorok pedig nem kopogtatnak náluk. A sorozatot kezdetben sokan kritizálták, ám az indulás óta számos résztvevő pilóta kapott olyan lehetőséget, melyhez egyébként nem juthatott volna hozzá.

A W Series résztvevői

Nőnemű, tehetséges, de mégsem kap támogatást

Alice Powell, a W Series egyik versenyzője korábban sikertelenül kereste a támogatókat. Általában a következő választ kapta:

„Nem vagyunk meggyőződve arról, hogy számunkra egy autóversenyző nő támogatása lenne a legideálisabb ötlet”.

Pénzügyi támogatás híján öt évig nem állhatott rajthoz. Úgy tűnt, le kell mondania versenyzői álmairól, és a családi vállalkozásban kellett munkát vállalnia.

„Aztán jött a W Series és minden megváltozott. Éppen egy WC felújításán dolgoztam, amikor érkezett a hívás” - mondta Powell, aki Katherine Legge amerikai csapatánál kap majd lehetőséget.

Alice Powell
Alice Powell számára új lehetőségek nyíltak meg a W Series-nek köszönhetően

„Miután második helyen ért célba Hockenheimben, megölelt és köszönetet mondott, hogy átélhette ezt az élményt. Alice már majdnem feladta álmait, most pedig megkapta a lehetőséget, hogy megmutassa tehetségét a világnak” - mondta Catherine Bond Muir, a W Series vezérigazgatója.

Powell sikertörténete nem egyedülálló. Jamie Chadwick, a W Series bajnoka az Aston Martin junior pilótaprogramjában vesz részt. A Nürburgring 24 órás versenyen megnyerte saját kategóriáját, majd tesztpilóta állást kapott a Williams Forma-1-es csapatától.

„Gyakorlatilag ismeretlenként érkeztem a sorozatba. Fantasztikus lökést kaptam ettől a bajnokságtól, hihetetlen dolgokat értünk el már egy év alatt is” - mondta Chadwick a BBC Sportnak.

Jamie Chadwick ünnepel
Jamie Chadwick a W Series első bajnoka, és a Williams F1-es csapat tesztpilótája

A 19 esztendős spanyol Marta Garcia az öt futamgyőztes pilóta egyike volt. 18 hónapos kihagyás után, megkönnyebbülést érzett, hogy visszatérhetett a rajtrácsra. Korábban pénzhiány miatt kellett távoznia a Renault pilótaakadémiájáról. Az összetett 4. helyéért kapott 82 500 dollárt befektetné az új-zélandi Toyota Racing Series bajnokságban való részvételbe.

Mi jelenti a legnagyobb akadályt a hölgyek számára?

Amikor Sean Wadsworth, a W Series elnökének gyermekei egy gokartversenyen vettek részt, akkor azt mondta a 11 éves lányának, hogy akár autóversenyző is lehet.

„Nincs értelme. A nők nem csinálnak ilyet” - hangzott a kislány válasza.

A W Series Bond Muir ötlete volt, mely egy baráti italozás alkalmával merült fel. Némi komolyabb kutatást követően arra jutottak, hogy a hölgyeknek is egyenlő esélyeket biztosítsanak az autóversenyzésben.

„Kezdetben azt éreztük, hogy erre a sorozatra nem lesz igény. Aztán megnéztük a női autóversenyzők nehéz helyzetét. Rengetegen küszködtek a pénzhiánnyal, és rostokoltak emiatt az alacsonyabb kategóriákban. Nekik, és minden hölgy versenyzőnek szeretnénk lehetőséget biztosítani” - mondta a vezérigazgató.

pezsgőző hölgyek a W Series egyik futama után
Alice Powell, Jamie Chadwick és Marta Garcia élt a W Series adta lehetőséggel, és bizonyított a pályán

„A pénzügyi támogatás hiánya a legnagyobb akadály, mindenki ezzel küzd. Akinek sikerül eljutnia a Forma-1-be, ők nagyobb komoly anyagi háttérrel rendelkeznek. Kemény világ ez, ám nem tehetünk ez ellen sokat. Remélem, hogy az eredményeim új lehetőségeket nyitnak meg előttem” - tette hozzá Chadwick.

Wadsworth kiemelte az Egyesült Államok női csapatának sikereit.

„A Nike 10-15 évvel ezelőtt kezdte támogatni őket, mára professzionális sportolókká váltak. Hatalmas különbségek vannak a lehetőségek terén. Lewis Hamilton és az F2-ben versenyző gazdag gyerekek hamarabb odaérhetnek. Alice Powellnek WC-ket kellett szerelnie az apjával, hiszen ő nem számít professzionális sportolónak” - mondta az amerikai sportvezető.

Alica Powell az OK! magazinban
Alice Powell szerepelt az OK! magazin hasábjain is

Amellett, hogy 20 női pilótának biztosítanak versenyzési lehetőséget, a W Series a versenyzők médiaszereplésén is emelt néhány szintet. A versenyeket több mint 70 országban, közel 300 millió ember számára közvetítették.

Mi a következő lépés?

„A W Series számos ember vélekedését változtatta meg az indulás óta. A kezdetekben nem voltam meggyőződve a sorozat létjogosultságáról, ám gyorsan rájöttem, hogy mekkora mértékű segítséget nyújthat a hölgyeknek. A W Series segítségével rivaldafénybe kerülnek, új ajtók nyílnak ki számukra. A bajnokság továbbá üzenet a jövő női autóversenyzői számára” - mondta Luke Smith, autós újságíró.

A W Series a hölgyeknek biztosított versenyzési lehetőség mellett megmutatta, miként lehet megoldást találni a sportág egyik égető problémájára – a versenyzési költségek kérdésére. Az első 10 versenyző egy 1,2 millió dolláros díjalapból részesült, melyet visszaforgathat a versenyzésbe. Jövőre értékes szuperlicensz pontokat osztanak majd a futamokon, ezzel közelebb kerülhetnek a hölgyek a legmagasabb kategóriához.

Utoljára 43 éve indult női versenyző a Forma-1-ben. Vajon meddig kell várni arra, hogy megszakadjon ez a sorozat?

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

BBC

Kapcsolódó írások

Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.

További hírek