W Series néven indul az első női formaautós sorozat

Tóth Balázs
Frissítve:
2018-10-14, 13:04

Hat futamból fog állni a 2019 tavaszán induló hölgyek számára kiírt versenysorozat

A nők számára életre hívott formaautós versenysorozat ötlete nem újkeletű. Amikor felröppent a hír, hogy indítanának egy Forma-1-et kizárólag hölgyek részére, az igencsak megosztotta a közvéleményt. Végül létrejött egy formaautós sorozat nők számára, ami ugyan nem női F1 lesz, de lesz néhány hasonlóság a Száguldó Cirkuszhoz képest. Jó néhány F1-es múlttal rendelkező személy, többek között David Coulthard és Adrian Newey is közreműködött a sorozat születésénél, melynek nevében szereplő W az angol Women (magyarul nők) szót jelöli.

A szervezők 18-20 résztvevővel számolnak, akik az F1-gyel ellentétben azonos autókkal fognak egymás ellen versenyezni. Ezek nagyjából Forma-3-as szinten levő hatsebességes Tatuus T-318-as gépek lesznek. A meghajtásról az Autotecnica Motori 1,8 literes négyhengeres turbómotorja fog gondoskodni. Biztonsági okokból mindegyiken lesz glória, csakúgy, mint az F1-es gépeken.

W Series

Érdekesség, hogy a tehetségkutató műsorokhoz hasonlóan egy válogatón keresztül juthatnak el a versenyzőjelöltek addig, hogy ülést kapjanak. A jelentkezőknek a szimulátorban és a pályán is meg csillantaniuk vezetéstechnikai képességeiket, de azt is vizsgálni fogják, hogy milyen az erőnlétük, valamint azt, hogy mennyire értik a mérnöki munkát.

A nevezés nem kerül semmibe, ennek ellenére sorozat nyertese fél millió dollárt kap, míg a 2-18. helyen végző pilóták között 1 millió dollárt osztanak szét.

női versenyzők

Bár előzetesen úgy volt, hogy több kontinensre is ellátogat majd a W Series, végül minden futam Nyugat-Európában kerül megrendezésre a DTM egyik betétversenyeként. Így aztán nem meglepő módon Németország két versenyhétvégének is otthont ad, a május első hétvégéjén tartandó hockenheimi nyitófutam mellett a Norisringre is ellátogat a mezőny. A szezonzáró augusztus második hétvégéjén esedékes.

A W Series 2019-es előzetes versenynaptára:

  1. Május 3-5. – Németország, Hockenheim
  2. Május 17-19. – Belgium, Zolder 
  3. Június 7-9. – Olaszország, Misano
  4. Július 5-7. – Németország, Norisring
  5. Július 19-21. – Hollandia, Assen
  6. Augusztus 10-11. – Nagy-Britannia, Brands Hatch

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.

További hírek