Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 02.
3 °C
gyenge köd
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Kiderült, meddig rendezhetnek Formula-1-et Magyarországon

2023. március 31. | 07:57

A kormány döntött és meghosszabbította a rendezésről szóló szerződést.

Az F1-nek rengeteg rajongója van az országban és nekik talán az egyik legnagyobb áldás, hogy itt a Hungaroring. Hiszen így Magyarországon is rendeznek Formula-1-et, így ők akár testközelből élvezhetik a futamokat.

Némi aggály után, de a kormány megszavazta, hogy meghosszabbítják az F1 magyarországi rendezéséről szóló szerződést. A kormányhatározatot a csütörtökönt megjelent Magyar Közlönyben lehet megnézni.

Ennek megfelelően pedig további pénzeket juttatnak a sportág versenyeinek szervezésébe. A jövő évi Magyar Nagydíj jogdíjaiért 49,7 millió dollárt, átszámolva bő 17,3 milliárd forintot fizetnek ki a magyarok.

Később, a 2025-ös versenyért már várhatóan 50,7 millió dollárra, tehát már szűk 17,7 milliárdra emelkedik az összeg. Ez nem fog megállni és 2026-ra a terv már 51,7 millió dollár, átszámolva több mint 18 milliárd forint.

Tehát súlyos pénzek fognak még elfolyni a Magyarországon rendezett Formula-1-es versenyekre a közeljövőben. Bár egyelőre azt sem tudni pontosan, hogy a helyszinül szolgáló Hungaroringért ki lesz a felelős, mivel eddig a Technológiai és Ipari Minisztériumhoz tartozott, de az megszűnt.

Erről a pálya vezérigazgatója, Gyulay Zsolt beszélt és fejezte ki aggodalmát. A korábban fenntartásért felelős minisztérium beszántása után az Energiaügyi Minisztériumhoz került a létesítmény, persze még messze nem biztos, hogy ez lesz a végleges megoldás.

Gyulay azért is aggódik, mert a döntések lelassultak, ez pedig veszélyt jelenthet a jövőbeli nagydíjakra. Az F1 rendezésével kapcsolatos szerződés meghosszabbítása februárban lett volna esedékes, de a korábbi miniszter, Palkovics László távozása megnehezítette a körülményeket.

Balogh Zoltán / MTI / MTVA
Most a tiéd lehet a Nissan Skyline GT-R, amit Paul Walker vezetett Megbízható szalagfűrész? Alkatrész szerviz és garancia? Itt a megoldás!

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!