Köszönj szépen a BMW iFE.20-nak

Közzétéve:
2019-10-17, 08:36

A BMW bemutatta új Formula e autóját, az iFE.20-at.

A Formula-e 2019/20-as évada lesz a BMW második szezonja a sorozatban. A BMW i Andretti Motorsport pilótái - Alexander Sims és Maximllian Gunther - az iFE.20 kódnévre keresztelt autóval vágnak neki a november 22-én, Szaúd-Arábiában kezdődő szezonnak.

Minden Formula E autó szinte azonos alvázat és aerodinamikai csomagot használ, tehát elveszik a bemutató előtti izgalom, mivel nem sok marad a képzelőerőnek. A design viszont minden csapatnál más, a BMW jelenlegi fényezése kimondottan tetszik, mert zseniális!

A BMW iFE.20 formula-e autó elölről fotózva

A kék-fehér alap maradt, ezt spékelték meg egy kis lilás árnyalattal, amely a monocoque mellett húzódik, hátulról pedig egy fekete rész halad előre.

A sorozat egy speciális akkumulátor egységet használ, tehát a BMW-nek csak a hűtőrendszer, a hátsó keret, a hátsó felfüggesztés, a lengéscsillapítók, a szoftver, a fedélzeti elektronika és a huzalozás, valamint a hátsó kerekeket támasztó elemek ellenőrzése maradt. Ezek nem mindennapi egyszerű alkatrészek, de legalább volt kiindulópontjuk, ami nagy segítség nekik, így egy szezon után.

A BMW iFE.20 formula-e autó hátulról fotózva

A BMW iFE.20 5,86 m hosszú, 1,7 m széles, 1 m magas és mindössze 900 kg-ot nyom. A teljesítménye pedig átszámolva 335 lóerő körülre datálható. Ez a mai F1-es számokat tekintve nem tűnik nagy durranásnak, viszont ezekkel a technikai megoldásokkal és az elektromos meghajtásnak köszönhetően 2,8 másodperc alatt katapultál 0-ról 100-ra.

A A BMW iFE.20 formula-e autó oldalról fotózva

Több más gyártóhoz hasonlóan a BMW is közvetlenül részt vesz a járműveit üzemeltető csapatban, lehetővé téve a mérnökök számára, hogy valós időben dolgozzanak a rendszerek versenyképességén.

„Folytatjuk a szereplésünket a Formula E-ben, mert egy remek platform az elektromos mobilitás, az autonóm vezetés és a BMW Group egyéb élvonalbeli területeinek, innovációinak bemutatására a nagyközönség számára” – mondta Jens Marquardt a BMW Group Motorsport igazgatója.

Kapcsolódó írások

McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.

További hírek