2019. november 09. | 10:44

Csak a tanulmány kerül nettó 215 millió forintba.

Multifunkcionális autó-motorsport aréna épülhet Nyíregyházán, legalábbis a Nemzeti Sportközpontok ajánlatkérőt nyújtott be az uniós közbeszerzési közlöny tanúsága szerint. A hír érheti derült égből villámcsapásként senkit, hiszen 2018 októberében már itt az Alapjáraton is olvashattál a tervekről.

"A mogyoródi Hungaroring mellett az ország keleti részében is létesüljön egy olyan multifunkciós létesítmény-együttes, amely a Hungaroringen megrendezésre kerülő nemzetközi sportversenyeken kívül az autó- és motorsport egyéb szakágai versenyeinek megrendezéséhez is XXI. századi követelményeknek megfelelő helyszínt biztosít" - áll az ismertetőben.

A tervezett pálya a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Grande 6R szabványának felelne meg, de adott esetben a FIA Grande 2 minősítésnek való megfeleltetés is benne van a kalapban. Az aréna nemzetközi gokart pályának is helyt adna, s egyben offroad és salakmotor központként is funkcionálna, kiegészülve hotellel, étteremmel és konferenciaközponttal. Várhatóan 2021-ben készülne el a komplex létesítmény.

Nyíregyházával kapcsolatban záporoznak az izgalmasabbnál izgalmasabb hírek az elmúlt időszakból, épp most, november 8-10 között zajlik ott a Rali EB.

Megvalósíthatósági- és hatástanulmányok

Az előkészítési fázisban a megvalósíthatósági tanulmány keretein belül vizsgálják többek között az elhelyezést, a szabályozást, a műszaki követelményeket, a közmű kiszolgálást és a közlekedést is, valamint a fenntarthatóságot. 

A környezetvédelmi és akusztikai hatástanulmány mellett közlekedési hatástanulmányt is készítenek, melynek során a szakemberek az olyan alapvető kérdések, mint a parkolás mellett a közösségi közlekedést, a gyalogosok és kerékpárosok helyzetét is figyelembe veszik. A sportszakmai hatástanulmány része, hogy megvizsgálnak nemzetközi példákat, és felmérik, melyik pályát milyen ütemben volna célszerű megvalósítani. Mérlegelik a komplexum térségre és a nemzetgazdaságra gyakorlott hatását is.

A tanulmányokat a budapesti Truck Race Promotion Rendezvényszervező Kft. és a szolnoki Katona Mérnöki Szolgáltató Kft. közösen készítheti el, az ajánlatban 215 millió forint szerepel - és ez még csak a tanulmány. Arról nem szól a fáma, hogy mennyibe kerülne a teljes komplexum megvalósítása.

Szerinted a magyar autó- és motorsportnak szüksége van egy újabb pályára?