Magyar vetélytársat kap a Hungaroring?

Tóth Balázs
Közzétéve:
2019-11-09, 07:44

Csak a tanulmány kerül nettó 215 millió forintba.

Multifunkcionális autó-motorsport aréna épülhet Nyíregyházán, legalábbis a Nemzeti Sportközpontok ajánlatkérőt nyújtott be az uniós közbeszerzési közlöny tanúsága szerint. A hír érheti derült égből villámcsapásként senkit, hiszen 2018 októberében már itt az Alapjáraton is olvashattál a tervekről.

"A mogyoródi Hungaroring mellett az ország keleti részében is létesüljön egy olyan multifunkciós létesítmény-együttes, amely a Hungaroringen megrendezésre kerülő nemzetközi sportversenyeken kívül az autó- és motorsport egyéb szakágai versenyeinek megrendezéséhez is XXI. századi követelményeknek megfelelő helyszínt biztosít" - áll az ismertetőben.

A tervezett pálya a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Grande 6R szabványának felelne meg, de adott esetben a FIA Grande 2 minősítésnek való megfeleltetés is benne van a kalapban. Az aréna nemzetközi gokart pályának is helyt adna, s egyben offroad és salakmotor központként is funkcionálna, kiegészülve hotellel, étteremmel és konferenciaközponttal. Várhatóan 2021-ben készülne el a komplex létesítmény.

Nyíregyházával kapcsolatban záporoznak az izgalmasabbnál izgalmasabb hírek az elmúlt időszakból, épp most, november 8-10 között zajlik ott a Rali EB.

Megvalósíthatósági- és hatástanulmányok

Az előkészítési fázisban a megvalósíthatósági tanulmány keretein belül vizsgálják többek között az elhelyezést, a szabályozást, a műszaki követelményeket, a közmű kiszolgálást és a közlekedést is, valamint a fenntarthatóságot. 

A környezetvédelmi és akusztikai hatástanulmány mellett közlekedési hatástanulmányt is készítenek, melynek során a szakemberek az olyan alapvető kérdések, mint a parkolás mellett a közösségi közlekedést, a gyalogosok és kerékpárosok helyzetét is figyelembe veszik. A sportszakmai hatástanulmány része, hogy megvizsgálnak nemzetközi példákat, és felmérik, melyik pályát milyen ütemben volna célszerű megvalósítani. Mérlegelik a komplexum térségre és a nemzetgazdaságra gyakorlott hatását is.

gokartozó fiatalok

A tanulmányokat a budapesti Truck Race Promotion Rendezvényszervező Kft. és a szolnoki Katona Mérnöki Szolgáltató Kft. közösen készítheti el, az ajánlatban 215 millió forint szerepel - és ez még csak a tanulmány. Arról nem szól a fáma, hogy mennyibe kerülne a teljes komplexum megvalósítása.

Szerinted a magyar autó- és motorsportnak szüksége van egy újabb pályára?

További autós hírek

Brutális baleset rázta meg Szlovéniát szerda reggel. A balesetet egy kis Opel Corsa vezetője okozta, amikor feltehetően a rosszul megválasztott…

2019 az az év, amikor másról sem lehet hallani, csak arról, hogy az autók ölik meg a bolygónkat. De komolyan!…

Egy orosz színész nem bírta elviselni, hogy megelőzték, azonnal visszaelőzött. Vesztére. – írja az origo.hu Az egész jelenetet rögzítette az…

Legkevesebb 13 halottat követelő buszbaleset történt a szlovákiai Nyitragerencsér közelében szerdán – jelentette hivatalos közlésre hivatkozva a szlovák média. A…

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal közös kampány keretében, kétnyelvű közlekedésbiztonsági plakátokat helyezett ki az elmúlt…

Kapcsolódó írások

Hétvégi versenyek: Szoros F1-es befutó, helycsere a Moto GP összetettben
2017. augusztus 28.
A Forma-1-es Belga Nagydíj kiélezett csatát hozott Vettel és Hamilton között. A Moto GP Silverstone-ban megrendezett futama után helycsere történt az összetettben.
Terítéken a hétvégi program 08.25. - 08.27.
2017. augusztus 25.
Augusztus utolsó hétvégéjén igazi dömpingre számíthatunk: a Kamion EB mezőnye a Hungaroringen versenyez, az F1 mezőnye Belgiumba, a MotoGP pedig Silverstoneba látogat.
Heti autós képgyűjtemény
2017. február 09.
Blogunkon új, könnyed heti rovat indul szórakoztató és informatív képekkel, kötetlen témákban. Érdekességek, humor, motorsport, fotográfia, egyszóval bármi, ami autó.
Megélhetési lehetőségek a hazai motorsportban
2017. augusztus 25.
Biztosan jó néhányan eljátszottak már a gondolattal, hogy az autó- és motorsport világban szeretnének dolgozni, érvényesülni. Nem könnyű, de nem is lehetetlen.