2023. november 19. | 20:19

Charles Leclerc a végén szenzációs előzést mutatott be, így kaparintotta meg a második helyet.

Charles Leclerc várhatta az élről a modernkori F1-es éra első Las Vegas-i futamát. Mellőle Max Verstappen rajtolt, mögülük pedig George Russell és Perre Gasly várta a piros lámpák kialvását.

Nagy lendülettel startolt el Leclerc és Verstappen is. A holland az első kanyarnál a belső ívet foglalta el, ám “elfelejtette” bevenni a kanyart, és a rázókövön túlra sodródott. Ezzel lekényszerítette a pályáról Leclerc-t is.

Végül Verstappen állt az élre, és úgy tűnt, nem is lesz vizsgálat. A második körben virtuális biztonsági autós fázist rendeltek el, mivel többen összekoccantak a rajtot követően és törmelék borította a pályát. A harmadik körben Lando Norris a falban kötött ki, ekkor már a fizikai biztonsági autót is a pályára rendelték.

A kilencedik körben derült ki, hogy a versenybírák 5 másodperces időbüntetésben részesítették Verstappent a rajtnál elkövetett tettéért. A hollanddal közölték rádión a hírt, ám megnyugtatták, hogy előnye máris 2 másodperc, így nincs oka az aggodalomra.

Csakhogy Leclerc tapadt Verstappenre, a holland így nem tudott kiautózni 5 másodpercnyi időt az első boxkiállásokig. Sőt, a 17. körben olyannyira elhasználódtak a gumijai, hogy könnyedén megelőzte őt Leclerc.

Rögtön ment is a boxba Verstappen friss abroncsokért, egyúttal le is töltötte az időbüntetését. A holland a 11. helyen tért vissza a pályára. A futamot Leclerc vezette, aki a 22. körben látogatott először a boxba.

Perez vette át a vezetést, mögötte Stroll haladt, mögéjük ért vissza Leclerc. A 25. körben Russell ráfordította az autóját az előzni készülő Verstappenre, a két autó összeért. A holland kocsija nem sérült jelentősen, Russell autójáról viszont több alkatrész is lerepült. További rossz hír volt a brit számára, hogy még 5 másodperces időbüntetést is kapott.

Be is hívták a biztonsági autót, a boxban pedig tömegjelenet alakult ki. Sorra érkeztek a versenyzők, hogy minimális időveszteséggel megússzák a kerékcserét.

Az újraindítás után Leclerc haladt az élen, mögötte Perez és Piastri haladt. Az ausztrál rögtön azt követően megelőzte Gaslyt, hogy a safety car a boxba hajtott. Verstappen ekkor az ötödik volt.

Perez számára szerencsésen alakultak a dolgok, hiszen frissebb abroncsokkal támadhatta az éllovast. A 33. körben át is vette a vezetést. Közben Verstappen felzárkózott a harmadik helyre, miután Gasly és Piastri mellett is elment.

A 36. körben ismét Leclerc került az élre. Hamarosan Verstappen is maga mögé utasította Perezt, a mexikói így visszacsúszott a harmadik pozícióba.

Két kör múlva, 12 körrel a vége előtt Verstappen átvette a vezetést. El is kezdett kiépíteni egy komolyabb előnyt, így Leclerc DRS távolságon kívül került. Perez viszont elkedte lopni a távolságot Leclerc-rel szemben.

Kilenc körrel a vége előtt Verstappen, Leclerc, Perez, Piastri, Ocon, Gasly, Stroll, Russell, Sainz és Alonso haladt pontszerző helyen.

A 44. körben Leclerc elfékezte magát, és lecsúszott az ideális ívről, így Perez megelőzte őt. Verstappen közben öt másodperces előnyre tett szert. Piastri újból kilátogatott a boxba, így alaposan hátracsúszott.

Az utolsó körben a Red Bull szólt Verstappennek, hogy fogja vissza a tempóját, és adjon Pereznek szélárnyékot. A holland engedelmeskedett, csakhogy ez nem volt elég.

Leclerc ugyanis az utolsó körben megelőzte Perezt. A mexikói már nem tudott visszatámadni, így a Brazil Nagydíjhoz hasonlóan ismét hoppon maradt a végjátékban.

Verstappen a büntetése ellenére magabiztos győzelmet aratott. Másodikként Charles Leclerc-t intette le Justin Bieber, míg a harmadik helyen Sergio Perez futott be.

Eldőlt, hogy a pilóták pontversenyének második helyén Sergio Perez végez, mivel 39 pontra lépett meg Lewis Hamilton előtt. A britnek be kell érnie az összetett harmadik helyével, amit viszont már senki sem veszélyeztet.

A csapatok pontversenyét tekintve még nyitott kérdés, hogy a Mercedes vagy a Ferrari lesz a második. Az sem dőlt még el, hogy a McLaren vagy az Aston Martin lesz a negyedik.

A 2023-as Las Vegas-i Nagydíj végeredménye:

 1. Max Verstappen (Red Bull) 25 pont
 2. Charles Leclerc (Ferrari) 18 pont
 3. Sergio Perez (Red Bull) 15 pont
 4. Esteban Ocon (Alpine) 12 pont
 5. Lance Stroll (Aston Martin) 10 pont
 6. Carlos Sainz (Ferrari) 8 pont
 7. Lewis Hamilton (Mercedes) 6 pont
 8. George Russell (Mercedes) 4 pont
 9. Fernando Alonso (Aston Martin) 2 pont
 10. Oscar Piastri (McLaren) 1+1 pont
 11. Pierre Gasly (Alpine)
 12. Alexander Albon (Williams)
 13. Kevin Magnussen (Haas)
 14. Daniel Ricciardo (AlphaTauri)
 15. Csou Kuan-jü (Alfa Romeo)
 16. Logan Sargeant (Williams)
 17. Valtteri Bottas (Alfa Romeo)
 18. Cunoda Júki (AlphaTauri) kiesett
 19. Nico Hülkenberg (Haas) kiesett
 20. Lando Norris (McLaren) kiesett

A pilóták pontversenyének élmezőnye:

 1. Max Verstappen (Red Bull) 549 pont
 2. Sergio Perez (Red Bull) 273 pont
 3. Lewis Hamilton (Mercedes) 232 pont

A csapatok pontversenyének élmezőnye:

 1. Red Bull 822 pont
 2. Mercedes 392 pont
 3. Ferrari 388 pont
 4. McLaren Mercedes 284
 5. Aston martin 273 pont
Mark Thompson/Getty Images