2024. január 27. | 02:15

A McLaren egykori legendás csapatfőnöke a hetedik olyan Forma-1-hez kötődő személy, akit lovaggá ütöttek. A 76 éves szakember közel három évtizeden keresztül vezette a wokingi istállót.

Az Egyesült Királyság és a Brit Nemzetközösség polgárai számára a lovagi cím talán a legmagasabb elismerés az életben. Ilyenkor a kitüntetésben részesülő személy az aktuális uralkodó színe elé járulhat, és tőle veheti át a címet a kardlappal történő jelképes érintésekkel kísérve.

A sport világában többen is a nevük elé biggyeszthették már a „Sir” előtagot, köztük a Manchester United legendás menedzsere, Sir Alex Ferguson, vagy a háromszoros Grand Slam-győztes és olimpiai bajnok Sir Andy Murray. A Forma-1-hez köthető szereplők közül korábban 6 személy kapott lovagi rangot, ehhez az elit társasághoz csatlakozott 2023 év végén Ron Dennis.

A 76 éves szakember közel három évtizeden keresztül vezette a McLaren istállót, irányítása alatt a sportág legendái ünnepelhettek világbajnoki címeket. Alain Prost, Niki Lauda, Ayrton Senna, Mika Häkkinen, Lewis Hamilton – fantasztikus névsor. Ron Dennis a Forma-1-ben betöltött szerepe mellett a sportágon kívül cselekedeteivel, jótékonysági törekvéseivel is kiérdemelte a lovagi címet, melyet III. Károly királytól vehetett át.

A következőkben sorra vesszük, kik részesültek ebben a kitüntető elismerésben korábban.

Sir Jack Brabham: A kiválóság úttörője

A háromszoros világbajnok Jack Brabham volt az első a sorban. Az ausztrál pilóta 1959-ben, 1960-ban és 1966-ban ért fel a csúcsra. Brabham neve nem csak autóversenyzőként, hanem az általa alapított csapaton keresztül is fennmarad.

Fotó: Keystone / Getty Images

Az istálló 1992-ig volt jelen a Forma-1-ben. Sir Jack Brabhamet 1979-ben II. Erzsébet királynő ütötte lovaggá. Munkásságával rengeteget tett a sportág fejlődéséért, kulcsszerepet játszott a farmotoros Cooper versenyautók fejlesztésében, melyek megjelenése egyfajta paradigmaváltást hoztak a Forma-1-ben.

Sir Frank Williams: A győztes csapatvezető

Sir Frank Williams a sportág csúcsára repítette az általa alapított, egyben a nevét viselő istállót. A csapat első győzelmét Clay Regazzoni szállította, ő az 1979-es Brit Nagydíjon ért elsőként a célba.

2020-ban a Williams család eladta a többségi tulajdont egy amerikai befektetőcsoportnak, ekkor szűnt meg teljesen Sir Frank F1-es szerepvállalása. Irányítása alatt hét egyéni és kilenc konstruktőri világbajnoki címet ünnepelhetett a csapat. Sir Frank Williams 1999-ben kapott lovagi címet, 2021 novemberében, 79 éves korában, családja körében hunyt el.

Sir Stirling Moss: Minden idők legjobbja, aki világbajnoki cím nélkül maradt

16 futamgyőzelemmel a neve mellett Stirling Moss a Forma-1 hőskorának meghatározó alakja volt. Világbajnoki cím sajnos nem jutott neki, három alkalommal is alulmaradt Juan Manuel Fangióval szemben.

Fotó: Bernard Cahier / Getty Images

Kemény csatáikat sportszerűség és elegancia jellemezte. Sir Stirling Moss 2000-ben kapott lovagi címet Károly walesi hercegtől, aki az Ausztráliában hivatalos látogatáson tartózkodó II. Erzsébetet helyettesítette.

Sir Jackie Stewart: Autóversenyzés és ami mögötte van

1969, 1971 és 1973 Forma-1-es világbajnoka nem csak autóversenyzőként, hanem csapatalapítóként is letette a névjegyét a sportágban.

Fotó: Bernard Cahier/Getty Images

A Stewart Grand Prix istálló 1997-ben jött létre, olyan pilóták versenyeztek itt, mint Rubens Barrichello, Jan Magnussen, Jos Verstappen, illetve a csapat egyetlen futamgyőzelmét szállító Johnny Herbert.

Sir Jackie Stewart 2001-ben, 62 éves korában kapott lovagi címet az autóversenyzésben nyújtott teljesítményéért. John Surtees halála óta ő az egyetlen élő világbajnok, aki a hatvanas években tudott győzni, illetve Sir Jackie a legidősebb, még életben lévő Forma-1-es futamgyőztes.

Sir Patrick Head: Egy zseniális mérnök

2015-ben kapott lovagi címet Sir Patrick Head, a Williams istálló társalapítója és korábbi technikai igazgatója. Ugyanazokat a sikereket fel lehetne itt is sorakoztatni, melyeket Sir Frank Williams kapcsán említettem, hiszen ezeket együtt érték el.

Fotó: Depositphotos

A kilencvenes évek elején a Williams szerződtette Adrian Neweyt, a két zseniális elme közös munkájának eredménye egy sokáig legyőzhetetlen autó lett. 1992-ben Alain Prost, 1993-ban Nigel Mansell, majd 1996-ban Damon Hill, egy évvel később pedig Jacques Villeneuve is a brit istálló színeiben lett Forma-1-es világbajnok.

Sir Lewis Hamilton: Minden idők legjobbja (?)

103 futamgyőzelem, 7 világbajnoki cím. Sir Lewis Hamilton a Forma-1 történetének egyik legnagyobb alakja.

Fotó. Rudy Carezzevoli/Getty Images

A brit versenyző 2021-ben vehette át a rangos elismerést. A lovagi címet bizonyára elcserélte volna egy 8. világbajnoki elsőségre, ám a szezon utolsó versenyének befejező körében Max Verstappen kiénekelte a sajtot a szájából.

Christian Horner lehet a következő?

Ugyanazon az eseményen, ahol Sir Ron Dennist lovaggá ütötték, Christian Horner a Brit Birodalom Parancsnoka (CBE) címet vehette át. A Red Bull csapatfőnöke 2005-ben vette át az istálló irányítását. 113 futamgyőzelem, 264 dobogós helyezés, 6 konstruktőri és 7 egyéni világbajnoki cím – ehhez az eredménylistához aligha kell bármit is hozzáfűzni.

Fotó: Depositphotos

Sokan úgy vélik, Christian Horner lehet a következő F1-es lovag, szerinted is megérdemelné az elismerést?

Depositphotos