Michael Schumacher a Forma-1 hétszeres világbajnok legendája, a sportág történetének egyik legjobbja 2013 decemberében életveszélyes sérülésekkel járó síbalesetet szenvedett. A német versenyző egészségi állapota azóta is állandó beszédtémát jelent a sportrajongók és a közvélemény körében. Schumacher családja és barátai mindent megtesznek annak érdekében, hogy távol tartsák őt a kamerák kereszttüzétől, egészségi állapotáról is csak ritkán közölnek információkat.  

Milyen állapotban lehet most Michael Schumacher?

Michael Schumacher 2013-as síbalesetét követő felépülését nagymértékben homály fedi. Annyit lehet tudni, hogy az orvosok 2014 júniusában mesterséges kómába helyezték, amiből magához tért, majd egy rehabilitációs klinikára szállították. Még abban az évben hazatérhetett Svájcban található otthonába, ahol azóta is folytatják gyógykezelését.

Michael Schumacher súlyos fejsérüléseket szenvedett egy 2013-as síbalesetben
Michael Schumacher súlyos fejsérüléseket szenvedett egy 2013-as síbalesetben

Az F1-es legenda felesége, Corinna mindent megtesz azért, hogy férje teljes nyugalomban, a külvilág kizárásával gyógyulhasson. Az elmúlt időszakban napvilágot látott a hír, mely szerint Schumacherre egy őssejtbeavatkozás várhat. A pletykák szerint az egykori autóversenyző izomsorvadástól és csontritkulástól is szenved az ágyban töltött évek miatt.

A Dr. Philippe Menasche, francia kardiológus által végzendő műtéttel helyettesíteni lehetne Schumacher agyának sérült részeit, és újra felépíthetné az idegrendszerét. Dr. Menasche korábban sikerrel ültetett be egészséges őssejteket egy beteg szívébe. Az egészségügyi szakemberek szerint a beavatkozás biztonságos, ám hatékonyságáról nem lehet egyértelműen nyilatkozni.

Jean Todt elmondása szerint Schumacher még nem adta fel a küzdelmet
Jean Todt elmondása szerint Schumacher még nem adta fel a küzdelmet 

A Contro Copertina lapnak adott nyilatkozatában Nicola Acciari, olasz idegsebész arról beszélt, hogy Schumacher már soha nem nyeri vissza régi önmagát a súlyos fejsérüléseket követően.

„A mostani Schumacher egyáltalán nem olyan, mint akit a pályán láttunk. A szervezeti, izomzati és csontozati felépítése is nagyon sokat változott. Mindez az elszenvedett agyi trauma eredménye” - fogalmazott az idegsebész.

Az orvosok lesújtó szavai ellenére Jean Todt, Michael Schumacher egykori csapatfőnöke még mindig bízik a hétszeres világbajnok felépülésében.

„Mindig óvatos vagyok az állapotát illető kijelentésekkel. Néztem már vele együtt Forma-1-es futamot a svájci otthonában. Michael a legjobb kezekben van, remek csapat dolgozik a felépülésén. Soha nem adja fel, mindig harcolni fog. A családja is küzdelmes időszakon megy keresztül. Kettőnk barátsága már soha nem lesz ugyanolyan, hiszen Michael már nem képes úgy kommunikálni, mint régen” - árulta el az FIA elnöke.