2023. november 22. | 13:22

A hétszeres világbajnok első győzelme a német istálló színeiben ehhez az autóhoz fűződik, a meghatározó pillanatra éppen a Magyar Nagydíjon került sor.

18,8 millió dollárért, átszámítva közel 6,5 milliárd forintért kelt el Lewis Hamilton 2013-as Forma-1-es versenyautója, mellyel első futamgyőzelmét aratta a Mercedes színeiben. A Magyar Nagydíjon győztes W04 versenygép a Las Vegas-i Nagydíj helyszínén tartott árverésen talált gazdára.

A brit pilóta abban az idényben a Hungaroringen szerzett győzelem mellett Malajziában, Kínában és Belgiumban is ezzel az autóval ért el dobogós helyezést. Hamilton végül a 4. helyen végzett a pilóták rangsorában.

Lewis Hamilton a Mercedes W04 volánja mögött | Fotó: Mark Thompson/Getty Images

Az elképesztő licitösszegnek köszönhetően a Mercedes W04 lett minden idők második legdrágább Forma-1-es autója. A rekordot az ötszörös világbajnok Juan Manuel Fangio 1954-es Mercedes W196R versenyautója tartja, ezért egy 2013-as aukción 29,6 millió dollárt fizettek, ami 10 milliárd forint feletti összegnek felel meg.

A Las Vegasban rendezett árverésen – melynek házigazdája a híres TV-s James Corden volt – összesen 39 különböző relikviára lehetett licitálni. Egy Ferrari versenyzői overáll is szerepelt a listán, melyet Michael Schumacher a 2003-as Olasz Nagydíj megnyerése során viselt. Ez a darab 35 millió forintnak megfelelő összegért kelt el.

Las Vegasban az elmúlt hétvégén az árverés mellett Forma-1-es futamot is rendeztek. A szabadedzéseken tapasztalt káoszt követően Charles Leclerc bizonyult a leggyorsabbnak az időmérőn. A versenyen aztán érvényesült a papírforma, az unalmasnak nem nevezhető viadal végén Max Verstappent intették le elsőként.

A Forma-1 2023-as idénye vasárnap ér véget, hagyományosan az Abu-dzabi Nagydíj lesz a szezonzáró. A konstruktőri bajnokság 2. helyéért ádáz harcot vív a Mercedes és a Ferrari, a két csapat között 4 pont a különbség.

A verseny helyszínén ismét lesz árverés. Ezúttal többek között Mario Andretti 1978-as Lotus 79 világbajnoki autójára lehet licitálni.

Mark Thompson/Getty Images