péntek - 2022. augusztus 12.
25 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 480 Ft
100 720 Ft
D 480 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Most kiderül, kicsoda Mohammed bin Szulajm, az FIA új elnöke

Az új elnök reformokat, demokratikus és átlátható kormányzást ígért.

Eldőlt, hogy a dubaji származású Mohammed bin Szulajm váltja a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) élén Jean Todtot, aki 12 évig, vagyis három cikluson keresztül töltötte be a tisztséget. A Szövetség közgyűlésén a reformokat ígérő Szulajm a szavazatok 61,6 százalékát szerezte meg, a brit Graham Stoker ellenében, aki a Todt által megkezdett irányvonalat képviselte.

Az 1961. november 12-én született Szulajm az arab térség egyik legkiemelkedőbb és legsikeresebb alakjának számít a motorsportok világában. Pályafutását raliversenyzőként kezdte az 1980-as években, és a kisebb helyi versenyektől gyorsan eljutott az FIA Közel-keleti Ralibajnokságra, amit először 1986-ban sikerült megnyernie. Ettől kezdve, egészen 2002-es visszavonulásáig uralta a közel-keleti bajnokságot, és mind a 14 szezonban bezsebelte a bajnoki címet, amikor a regionális sorozatban indult.

Összességében 61 nemzetközi győzelmet aratott a térségben, és nemzetközi szinten is szép sikereket ért el. Az 1991-es Törökországban rendezett Boszporusz Ralin aratott győzelmével ő lett az első arab versenyző, aki a Közel-Keleten kívül diadalmaskodni tudott egy nemzetközi futamon. A Ford és a Toyota gyári csapatának színeiben több futamon is rajthoz állt a Rali Világbajnokság N-csoportjában és 1992-ben a Katalán, 1993-ban pedig az Argentin versenyen is győzelmet aratott.

2008-ban Sulayemet az FIA alelnökévé nevezték ki, valamint ezzel párhuzamosan a Motorsport Világtanács tagjává vált, továbbá úttörő szerepet töltött be a szervezet kutatási és oktatási kezdeményezésiben szerte a világon. A szakember abban is kulcsfontosságú szerepet játszott, hogy a Forma-1 2009-ben először látogatott el az Egyesült Arab Emirátusokba. A Száguldó Cirkusz azóta is rendszeresen megfordul a Yas Marina versenypályán, ahol 2014 óta a világbajnokság zárófutamaként rendezik az Abu Dzabi Nagydíjat.

Azt követően, hogy 2013-ban visszalépett az FIA-elnöki jelöltségtől, megkapta az FIA Motorsport Fejlesztési Munkacsoportjának elnöki pozícióját, azzal a feladattal, hogy kidolgozza azt a stratégiai tervet, melynek köszönhetően a következő tíz évben a motorsport a fenntarthatóság útjára léphet.

Todt a maximális három ciklust követően távozott a Szövetség elnöki posztjáról, Szulajm megválasztása pedig egyben azt is jelenti, hogy ő lesz az FIA első, nem európai származású elnöke. A szakember a szervezet közgyűlésén elmondta, szeretné friss szemlélettel vezetni a Szövetséget, valamint kihangsúlyozta a demokratikus és átlátható kormányzás fontosságát is.

A négy évre megválasztott Szulajm a szenátus elnökévé Carmelo Sanz de Barrost, a sportért felelős elnökhelyettessé Robert Reidet, míg a mobilitásért felelős elnökhelyettessé Tim Shearmant nevezete ki.

FIA

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!