Októberben pilóta nélküli IndyCar verseny jöhet Indianapolisban

Szabó Balázs újságíró
Közzétéve:
2021-01-14, 09:42

Manapság már pilóta sem kell a versenyzéshez, de tényleg ez a jövő?

A májusi hónap a versenyzés szerelmesei számára az egyik legszebb lehet, hiszen akkor van többek között a Monacói Nagydíj is és az Indy500-as megmérettetés is, amely az autósportok legjeinek számítanak. 2021-ben viszont már nem csak a már megszokott IndyCar sorozat térhet vissza, a szeptemberi szezonzáró után októberben lesz az Indy Autonomous versenye, amire 30 csapat is jelentkezett, a fődíj pedig egy millió dollár.

Indy Autonomous autó az Indy500 helyszínén Indianapolisban

A csapatoknak fejlesztésre van szükségük ahhoz, hogy az autók ne csak arra legyenek képesek, hogy kövessék a pálya ívét, hanem arra is, hogy tökéletesen haladjanak egymás mögött úgy, hogy adott esetben képesek legyenek az előzésre és még a gumikra is odafigyeljenek.

Indy Autonomous autó fejlesztése és szerelése

Sokan persze azt feltételezik, hogy ez a sport is elengedhetetlen a személyautók fejlesztésében, amelyben mindig is nagy szerepet játszott többek között a Forma-1 is, lásd például a kinetikus energiavisszanyerő rendszerek fejlesztése, amely 2009-ben került először bevetésre, hogy aztán tökéletesítve átkerülhessen a hétköznapi autók fejlesztésébe is.

Az önvezető versenyautók csatája érdekes jelenség lesz ez az autósportok történetében, de remélhetőleg még sok éven át inkább a pilótáknak drukkolunk, mint kizárólag gépeknek.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Hétvégi versenyek: Szoros F1-es befutó, helycsere a Moto GP összetettben
2017. augusztus 28.
A Forma-1-es Belga Nagydíj kiélezett csatát hozott Vettel és Hamilton között. A Moto GP Silverstone-ban megrendezett futama után helycsere történt az összetettben.
Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.

További hírek