2022. június 23. | 11:20

Egy videójáték élő közvetítése során használta azt a bizonyos N-betűs szót. 

A Red Bull Racing azonnali hatállyal felfüggesztette Forma-1-es teszt- és tartalékversenyzőjét, Jüri Vipset, miután az észt pilóta rasszista kifejezést használt egy videójáték élő közvetítése során.

Az energiaitalos csapat által kiadott közleményből kiderül, hogy amíg az incidens teljeskörű kivizsgálása meg nem történik, Vipset felmentik a csapatnál betöltött minden tisztségéből. A BBC tudósítása alapján a versenyző többször is a színes bőrű emberekre vonatkozó N-betűs szót használta és homofób megjegyzéseket tett, miközben az ugyancsak a Red Bull által támogatott Liam Lawsonnal játszott Call of Dutyt.

„Szervezetünk elítél minden, mások számára sértő viselkedést, és a zéró tolerancia politikát képviseljük a rasszista nyelvezettel vagy viselkedéssel szemben” – írta a Red Bull.

A jelenleg a Forma-2-ben versenyző Vips az Instagramon elnézést kért az esetért és hozzátette, teljes mértékben együttműködik a Red Bull vizsgálatában.

„Szeretnék elnézést kérni a sértő nyelvezetért, amelyet egy élő játékközvetítés során használtam. Teljesen elfogadhatatlan nyelvezetet használtam, ami nem tükrözi az általam képviselt elveket és értékeket. Mélyen megbántam tetteimet, nem ilyen példát szeretnék mutatni” – írta a 21 éves pilóta.

Vips jelenleg a Hitech Grand Prix színeiben versenyez a Forma-2-es bajnokságban, ahol hat versenyhétvégét követően a tabella 7. helyén áll 51 megszerzett ponttal. Jelenleg 81 egység a lemaradása a pontverseny élén álló Felipe Drugovich mögött. A Spanyol Nagydíj hétvégéjén az egyik szabadedzésen már a Red Bull F1-es autóját is kipróbálhatta.

Oliver Oakes, a Hitech csapatfőnöke ugyancsak elítélte Vips viselkedését, arról azonban egyelőre nem érkezett hivatalos hír, hogy a hétvégi Brit Nagydíjon rajthoz állhat-e az észt pilóta az F2-es mezőnyben. Az autóversenyzés világában az elmúlt időben több faji természetű botrány is történt. Jelenleg is tart például a vizsgálat annak az orosz gokartosnak az ügyében, aki állítólag náci karlendítéssel ünnepelte győzelmét a dobogón.

Nyitókép: Depositphotos