Stefano Domenicali lesz az F1 új vezére?

Szabó Balázs újságíró
Közzétéve:
2020-09-23, 08:39

A Ferrari volt csapatfőnöke és a jelenlegi Lamborghini vezérigazgató válthatja Chase Carey amerikai üzletembert a Királykategória élén.

Habár még az F1 hivatalosan nem közölte a nyilvánossággal a hírt, a BBC információi szerint kedden már a csapatokat is tájékoztatták a döntés felől. Chase Carey természetesen maradna a Forma-1 kötelékében, de a vezetői pozícióból eggyel, hátrébb lépne. Az 55 éves olasz szakember, Domenicali már az egyetemet követően a Ferrarihoz került, volt sportigazgató is, majd 2008-ban nevezték ki a csapatvezetői pozíciójába, ahol Jean Todt francia menedzsert váltotta.

Chase Carey, F1 vezérigazgató egy rendezvényen szemből

Az olaszokkal 2008-ban egyből konstruktőri bajnoki címet tudott ünnepelni, és habár a következő szezon nagyon nehéz volt az istálló számára, Fernando Alonsóval közel jártak a sikerhez. 2014-ben viszont a sikertelen éveket követően lemondott. Ezt követően 2016-ban nevezték ki a Lamborghini első emberének.

Fernando Alonso, Stefano Domenicali és Felipe Massa a Spanyol Nagydíj dobogóján

A Forma-1 történetében nagyon nagy korszakváltás volt, amikor a sportág 2017-ben átkerült a Liberty Media keze alá. Érdekesség, hogy egy évre a Ferrari korábbi vezetői uralhatják az F1-et, hiszen a Nemzetközi Automobil Szövetség, azaz az FIA élén pedig Jean Todt áll. Azt viszont már biztosan tudni, hogy a 74 éves francia vezető jövő év végén nem jelölteti magát újra az elnöki pozícióra.

Jean Todt, FIA igazgató és Stefano Domenicali féloldalról

Domenicali személye egy nagyon kedvelt karaktere a Száguldó Cirkusznak, szenvedélyes és karizmatikus vezető, aki nagyon nagy tapasztalattal rendelkezik, ami a menedzsmentet illeti. Bizonyára átlátja a F1 egész rendszerét, működését és alkalmas személy lesz ennek a pozíciónak betöltésére. A bejelentésre valószínűleg még várni kell, de ahogy ez a szezon alakul, hétről hétre folyamatosan hatalmas bejelentésekkel szembesülhetünk, így ez is hamarosan hivatalos lehet.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

BBC

Kapcsolódó írások

Schumacher és Baraichello
2020. szeptember 27.
A Racing Point idei ügyénél jóval komolyabb vétségeket is elkövettek a múltban.
A Forma-1-es mezőny Bahreinben fordul el az első kanyarban
2021. január 26.
Stefano Domenicali elmondása szerint egyszerre akár több csapat is csatlakozhat a királykategóriához.

További hírek