Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szerda - 2023. december 06.
-0.5 °C
havazás
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Szaúd-Arábia lendületben: Cristiano Ronaldo után a McLarent és az Aston Martint is magukhoz csábítanák

2023. január 11. | 17:30

Egyáltalán nem esélytelen, hogy a közel-keleti ország tervei célba érnek.

A Szaúd-Arábiai Királyság mozgalmas hónapokon van túl, ami a sportot illeti. Az ország labdarúgó válogatottja egyedüliként legyőzte azt az Argentínát, amely Lionel Messi vezetésével később világbajnoki címet szerzett. Néhány héttel később korunk egyik legeredményesebb labdarúgója, Cristiano Ronaldo a szaúdi al-Nasszr együttesével kötött szerződést.

Mondhatni lendületben vannak a szaúdiak, akik két F1-es istállóban is részesedéssel rendelkeznek. A Lawrence Stroll által tulajdonolt Aston Martin F1-es csapatában az állami olajcégen, az Aramcón keresztül, a McLaren F1-es csapatában pedig az állami befektetési alap révén.

A Szaúdi Motorsport Szövetség elnöke, Khalid bin Szultan al-Fejszál herceg elmondta, hogy a hosszútávú céljuk az, hogy kineveljenek egy szaúdi F1-es világbajnokot. Ennek első lépéseként külföldi istállókat és mérnököket csábítanának az országba.

A Motor Sport Magazine számára elárulta, hogy egy új központ létrehozásában gondolkodnak. Úgy véli, hogy a nagy cégeik garanciát jelenthetnek a motorsportok jövőjének biztosítására.

Azon munkálkodnak jelenleg, hogy két patinás F1-es istálló is áttegye a székhelyét Szaúd-Arábiába. Az elmúlt évek során anyagi nehézségekkel küzdő McLaren új irodát fog nyitni Szaúd-Arábiában, ám székhelyük maradna Wokingban. Az Aston Martin éppen a Silverstone-ban található kampuszuk megépítésének befejezésén fáradozik, egyelőre ők sem mozdulnának a közel-keleti országba.

A szaúdiak célja tehát nem csupán az, hogy nemzetközi versenyeket rendezzenek, hanem ennél grandiózusabb. Az első szaúd-arábiai nagydíjat egyébként 2021-ben rendezték meg a Jeddah Street Circuit nevű utcai versenypályán Dzsiddában, amely a leghosszabb és egyben a leggyorsabb utcai pálya. Akkor Lewis Hamilton diadalmaskodott a Mercedes színeiben, tavaly pedig Max Verstappen nyert a Red Bull csapatával ugyanitt.

Idén módosított aszfaltcsíkon, március 17-19. között versenyezenek majd a Száguldó Cirkusz tagjai Szaúd-Arábiában. A promóterek célja az volt, hogy biztonságosabbá tegyék a pályát és javítsák a látási viszonyokat. Ez lesz a tervek szerint az idei második futam.

A szaudiak 20 éves terve 2023 végén, 2024 elején indul. Ennek részeként saját mérnököket, szerelőket akarnak kitaníttatni, és saját autókat is gyártanának. Abban bíznak, hogy az F1-ben és a MotoGP-ben is lesz hamarosan szaúdi versenyző.

Ennek érdekében sokat fektettek az infrastruktúrába és a pályák építésébe. Most pedig akadémiákat akarnak létrehozni, a szaúdi csapatokban pedig szaúdi pilótákat szeretnének látni. Terveik szerint a céljaikat 2030-2040 környékére fogják elérni.

Eric Alonso / Getty Images Sport
Itt a nagy dugó-lista: kiderült, évente hány órát töltenek azzal a nagyvárosi autósok, hogy csigalassúsággal araszolnak 8 autó rohant egymásba, mert az épp részlegesen önvezető Tesla befékezett - VIDEÓ

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!