Tényleg szakmázni kell az F1-es futamok alatt?

Tóth Balázs
Közzétéve:
2019-05-21, 20:04

Az M4 Sport modern koncepciónak aposztrofálja döntését, mely szerint a szakkommentátorok cserélődni fognak

A korábbi F1-es kommentátor, Szujó Zoltán menesztése derült égből villámcsapásként jött, helyét Wéber Gábor veszi át, aki eddig szakkomentátorként volt tagja a közvetítő párosnak. Wéber Gábor helyére nem egyetlen személyt helyez az M4 Sport.

Az időmérőkön Ujvári Máté, Szeleczky Ádám és Bobák Róbert hangját hallhattják az F1-es rajongók felváltva. Az időmérő edzést és a futamokat Michelisz Norbert és Kiss Norbert fogja közvetíteni Wéber Gábor társaságában. Wéber Gábor elégedettnek tűnik a tervek vázolása után.

Wéber Gábor és Kiss Norbert kommentátorként
Wéber Gábor és Kiss Norbert

„Az elmúlt 18 év alatt számos párosításban dolgozhattam és tudom, hogy vezető kommentátornak lenni nem egyszerű műfaj, amihez köszönöm a bizalmat. Az autósportért gyerekkora óta rajongó egykori autóversenyzőként továbbra is az a célom, hogy mindenki számára a lehető legközérthetőbbé tegyem a versenyhétvégék történéseit, kihasználva ehhez az újfajta koncepcióban rejlő lehetőségeket” – nyilatkozta az új koncepcióról Wéber Gábor.

Vannak, akik kifejezetten elégedettek, hogy sokkal szakmaibbak lesznek a közvetítések. A gond ezzel az, hogy az amúgy is sokszor unalomba fulladó futamokat szakmailag lehet ugyan vesézgetni, de az biztos, hogy ebben az esetben további rajongókat fog veszíteni a sportág. Tisztában vagyok vele, hogy a Forma-1 egy válfaja az autósportnak, ugyanakkor hiba volna elfelejteni, hogy a televíziós közvetítésre nem csak olyan emberek kíváncsiak, akik minden szabadidejüket a motortérben vagy a kormánykerék mögött töltik.

A televíziós közvetítéseknek olyanokat is be kell vonzania, akik egyáltalán nem szakavatottak, számukra is élvezetessé kell tenni a futamokat. Nem kizárólag artikulátlan üvöltözéssel vagy a kommentátortárs megalázásával lehet ezt elérni, de el nem tudom képzelni, hogy a fenti párosok bármelyike új rajongókat húzzon be. Márpedig nézettség nélkül semmi sem marad a televízió képernyőjén, még a Forma-1-es futamok sem.

A Sport televízió fantasztikus húzása volt annak idején, hogy a pókerközvetítésekre Korda Györgyöt ültette be Horvát János társaságában. Egyikük sem volt szakértő, mégis olyan beleéléssel közvetített Korda György, hogy mindenki felfigyelt rá - még azok is, akik sem a pókerrel, sem Korda Györggyel nem szimpatizáltak korábban. Szakmailag tartalmazott teljességgel hibás gondolatmeneteket a műsor, viszont egy külső szemlélő számára unalmas, nézhetetlen játékból olyan showt csinált, ami magát a pókert is népszerűbbé tette Magyarországon.

Horvát János és Korda György népszerűbbé tette a pókert kommentátorként
Horvát János és Korda György népszerűbbé tette a pókert

Minden tiszteletem az M4 által kinevezett kommentátoroké, de a Száguldó Cirkusz kapácsn hasonlóra egyik felállás sem lesz alkalmas. Neked mi a véleményed, szerinted érdekesebbek lesznek így a Forma-1-es közvetítések?

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.

További hírek