A korábbi F1-es kommentátor, Szujó Zoltán menesztése derült égből villámcsapásként jött, helyét Wéber Gábor veszi át, aki eddig szakkomentátorként volt tagja a közvetítő párosnak. Wéber Gábor helyére nem egyetlen személyt helyez az M4 Sport.

Az időmérőkön Ujvári Máté, Szeleczky Ádám és Bobák Róbert hangját hallhattják az F1-es rajongók felváltva. Az időmérő edzést és a futamokat Michelisz Norbert és Kiss Norbert fogja közvetíteni Wéber Gábor társaságában. Wéber Gábor elégedettnek tűnik a tervek vázolása után.

„Az elmúlt 18 év alatt számos párosításban dolgozhattam és tudom, hogy vezető kommentátornak lenni nem egyszerű műfaj, amihez köszönöm a bizalmat. Az autósportért gyerekkora óta rajongó egykori autóversenyzőként továbbra is az a célom, hogy mindenki számára a lehető legközérthetőbbé tegyem a versenyhétvégék történéseit, kihasználva ehhez az újfajta koncepcióban rejlő lehetőségeket” – nyilatkozta az új koncepcióról Wéber Gábor.

Vannak, akik kifejezetten elégedettek, hogy sokkal szakmaibbak lesznek a közvetítések. A gond ezzel az, hogy az amúgy is sokszor unalomba fulladó futamokat szakmailag lehet ugyan vesézgetni, de az biztos, hogy ebben az esetben további rajongókat fog veszíteni a sportág. Tisztában vagyok vele, hogy a Forma-1 egy válfaja az autósportnak, ugyanakkor hiba volna elfelejteni, hogy a televíziós közvetítésre nem csak olyan emberek kíváncsiak, akik minden szabadidejüket a motortérben vagy a kormánykerék mögött töltik.

A televíziós közvetítéseknek olyanokat is be kell vonzania, akik egyáltalán nem szakavatottak, számukra is élvezetessé kell tenni a futamokat. Nem kizárólag artikulátlan üvöltözéssel vagy a kommentátortárs megalázásával lehet ezt elérni, de el nem tudom képzelni, hogy a fenti párosok bármelyike új rajongókat húzzon be. Márpedig nézettség nélkül semmi sem marad a televízió képernyőjén, még a Forma-1-es futamok sem.

A Sport televízió fantasztikus húzása volt annak idején, hogy a pókerközvetítésekre Korda Györgyöt ültette be Horvát János társaságában. Egyikük sem volt szakértő, mégis olyan beleéléssel közvetített Korda György, hogy mindenki felfigyelt rá - még azok is, akik sem a pókerrel, sem Korda Györggyel nem szimpatizáltak korábban. Szakmailag tartalmazott teljességgel hibás gondolatmeneteket a műsor, viszont egy külső szemlélő számára unalmas, nézhetetlen játékból olyan showt csinált, ami magát a pókert is népszerűbbé tette Magyarországon.

Minden tiszteletem az M4 által kinevezett kommentátoroké, de a Száguldó Cirkusz kapácsn hasonlóra egyik felállás sem lesz alkalmas. Neked mi a véleményed, szerinted érdekesebbek lesznek így a Forma-1-es közvetítések?