A terepralisok megjutalmazzák a navigátort megmentő hősöket

Közzétéve:
2019-07-12, 12:00

Már szinte minden autósport fanatikus hallotta a hírt: a Veszprém Rallye-n súlyos balesetet szenvedett egy versenyzőpáros.

A baj lehetett volna nagyobb is, ha két, magát abszolút nem kímélő fanatikus szurkoló nem lép közbe. A megmentett sporttárs életét és a nem mindennapi bátorságot nem lehet elégszer megköszönni, így a MAMS Tereprali szakág az összes autósport barát hálája jeléül egy alapos side by side buggy-s élményautózást ajánlott fel a két hősnek.

A két említett úriember gondolkodás nélkül segítségére sietett a Neukirchner András Párdi Kata kettősnek, Katát kihúzták a roncsok közül, majd mindkét versenyzőt biztonságba helyezték. A nem mindennapi vészhelyzet ellenére Novák Erik és Kucsera Antal nagyon is tudták, hogy mit csinálnak. Mindkét úriember vérbeli rallye rajongó, akik elsőként nekünk meséltek a szenvedélyükről, a történtekről, na meg a rájuk váró élményautózásról:

„Régebben nagyon sokat jártam rali versenyekre. A hétvége előtt viszonylag régen, 2011-ben álltam oda a pálya mellé, azonban a sportág iránti vonzalom sosem hunyt ki bennem. Ami a pilótákat illeti, a magyarok közül Aschenbrenner György és Turán Frigyes a nagy kedvenc, a nemzetközi versenyzőknél pedig Colin McRae nevének hallatán dobban meg a szívem. A balesetnél nem sokat gondolkodtam, másodmagammal azonnal futásnak eredtem.

Az autó ekkor már nagyon lángolt, de az igazat megvallva, eszembe sem jutott, hogy belobbanhat. Reménykedtem benne, hogy a tank úgy lett kialakítva, hogy legalább fél-egy percet kibír a sugárzó hő alatt is. Egyszerűen nem hagyhattuk, hogy egy ember bent égjen… Ami az élményautózást illeti, még sosem ültem versenyautóban, de mivel minden motorsportot imádok, így nagyon várom már a lehetőséget!” - mondta el Novák Erik.

Novák Erik portréja

Kucsera Antal szintén szó szerint a tűzbe ment Párdi Katáért, ha ő nincs, ez a baleset könnyedén végzetes is lehetett volna:

„Engem nagyon korán beszippantott a rali és a sportágat körülvevő közeg, ifj.Tóth János a mai napig az egyik legnagyobb favoritom. Ami a Veszprémben történteket illeti, tavaly is ugyanezen az ominózus szakaszon szurkoltunk a srácokkal, ám akkor hála istennek eseménytelenül zajlottak a dolgok. Amikor megtörtént a baleset, azonnal felfogtuk, hogy nagyon nagy a baj, és cselekednünk kell. András még ki tudott mászni az autóból, de azonnal össze is esett, így abban a pillanatban futásnak eredtünk, és az ablakon keresztül kihúztuk Katát a lángoló versenygépből.

Nem volt egyszerű, mert be volt szorulva, de végül sikerrel jártunk. Hatalmas kő esett le a szívemről… Eddig versenyautóban még nem volt szerencsém ülni, de nagyon szívesen kipróbálnám.” - összegezte a történteket Antal, aki tettével beírta magát a magyar autósport nagykönyvébe.

Kucsera Antal portréja

A fiúk a HunGarian Baja tereprali világkupa futam előtti teszten pattannak majd autóba, hogy átéljék minden autósport rajongó álmát, a száguldást egy hamisítatlan rali szakaszon.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Tóth Krisztián Márk / MAMS Tereprali sajtófőnök

Kapcsolódó írások

Dési János terepmotoros a Dakar-ralin
2018. október 22.
Dési Jánost talán minden magyar terepmotoros ismeri, de nemzetközi szinten is csettintenek a neve hallatán. A világ egyik legkeményebb kihívását, a Dakar-ralit hatszor is megjáró sportoló épp most épült fel súlyos vállsérüléséből. Ebből az apropóból (is) interjúztam vele!
Önvezető személyszállító kisbusz ütközött Las Vegasban
2017. november 17.
Ismét terítékre került, vajon mennyire biztonságosak az önvezető járművek, miután egy frissen forgalomba állt, nem ember által vezetett gépjármű érintett volt egy balesetben.

További hírek