szerda - 2023. szeptember 27.
19 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Virtuális versenyzésből a valóságba: történelmet írt az F2-ben induló Cem Bölükbasi

2022. január 14. | 12:48

Az autóversenyzés történetében a török pilóta az első, aki az e-sport világából került a Forma-1 előszobájába.

A Forma-1-es szimulátorjátékokkal játszó felhasználók bizonyára számtalanszor elképzelték már, milyen is lehet valódi együléses autóval száguldani a versenypályákon. A török Cem Bölükbasi valóra válthatja az álmát, hiszen az F1 e-sport világában megszerzett tapasztalatát 2022-től a Forma-2-ben szereplő Charouz Racing színeiben kamatoztathatja.

„Az F1 Esports nélkül nem kaptam volna lehetőséget arra, hogy valódi versenyautót vezethessek. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a szimulátoros világból idáig eljutni hatalmas elismerés, ami reményt adhat mások számára is. Ha nekem sikerült, ugyanúgy sikerült más tehetséges e-sport versenyzőknek is” – nyilatkozta a 23 éves Bölükbasi.

Bölükbasi 5 éves korában kezdett versenyezni, eleinte két keréken próbálgatta szárnyait. 6 évesen megnyerte a török motokrossz-bajnokságot. Ezután kezdett ismerkedni a gokartozással, majd a virtuális versenyzés felé vette az irányt. 2017 és 2019 között a Toro Rosso színeiben szerepelt az F1 Esports sorozatában. Első szezonjában megszerezte első futamgyőzelmét, végül az 5. helyen végzett az összetettben.

A török pilóta 2019-ben a GT4 sorozatban, már valódi versenyautóban mutathatta meg tehetségét. Ezt követően az F3 ázsiai mezőnyéhez csatlakozott, ahol első idényében kétszer is a dobogó legfelső fokára állhatott. Cem Bölükbasi lesz a Forma-2 történetének első török versenyzője.

Elképzelhetőnek tartod, hogy a virtuális világból egészen az F1-ig vezet majd az útja?

Így borogat autókat a GTA 5 ihlette Ramp Buggy – VIDEÓ A hatósági benzinár elengedése súlyos csapást jelenthet a magyar autósoknak

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!