2019. január 17. | 12:08

A hidegben akár te is bevackolhatod magad, és kipróbálhatod az e-sportokat! Ha ez a világ ismeretlen számodra, most megtudhatsz róla mindent


Magyarországon minden olyan piaci szereplő jogosult távszerencsejáték szervezésére, amely a jogszabályban előírt feltételeknek megfelel. Kérjük, nézzen utána, hogy ahová regisztrálni készül, az a kaszinó jogszerűen nyújt-e távszerencsejáték szolgáltatást az Ön számára.


Az autósport lenyűgöző világa sokak számára vonzó, bekerülni azonban rendkívül nehéz. A legtöbb versenyző az összes megtakarított pénzét erre költötte, jelzálogot rakatott a házára, vagy akár néhány belső szervét is értékesítette a karrierje érdekében. Éppen ezért lett annyira népszerű a szimulátoros versenyzés, hiszen megfizethető élményben lehet része a kevésbé tehetőseknek is.

Az elektronikus sportok a nézők számára is érdekessé váltak, ma már világszerte ismertek a „racing eSports” sorozatok. A közelmúltban tartották a Formula 1 eSports és Gran Turismo Világbajnokságok csillogó, magas költségvetésű döntőjét, melyet világszerte élőben közvetítettek. Összegyűjtöttem hét olyan dolgot, melynek elsajátításával rögtön e-sport szakértővé válhatsz.

1. Hatalmas a tét

A legnagyobb különbség az e-sportok és a haverokkal rendezett multiplayer versenyzés között a kézzel fogható díjazásban rejlik. És nem csak pénzről van szó. Az F1 eSports összdíjazása 200 ezer dollár volt, ám ezt megelőzően, a szezon elején valódi csapatok szerződtették a játékosokat. Ez azt jelenti, hogy lehetőségük volt együtt dolgozni egy igazi versenymérnöki csapattal. Ezen felül, a Gran Turismo Világbajnokság győztese, Igor Fraga az FIA díjátadó gáláján, a sportág sztárjaival együtt vehette át díját.

Sőt mi több, a McLaren Leggyorsabb Szimulátoros Versenyének győztese, Rudy van Buren lett a csapat egyik szimulátoros tesztpilótája. Mennyivel menőbb állásinterjú ez, mint egy önéletrajz felett csevegni három öltönyös fickóval?! 

2. A nagy nevek is részt vesznek

Lewis Hamilton a Grant Turismo nagykövete a GT bajnokság indulása óta. Az ötszörös világbajnok megjelent a Monacóban rendezett döntőn, és jótanácsaival látta el a versenyzőket. A McLaren 2019-ben bemutatkozó pilótája, Lando Norris maga is évekig részt vett a szimulátoros versenysorozatban, ma pedig szakértőként segíti a televíziós közvetítéseket. Erről a következő évtől valószínűleg le kell mondania, hiszen lesz egyéb feladata is.

3. Gyakran élvezetesebb, mint a valódi verseny

Egyértelmű, hogy egy szimulátoros autót nézni nem annyira élvezetes, mint amikor a srácok a valódi vasakkal száguldanak az Eau Rougeban. A Forma-1-es versenyek gyakran unalomba fulladnak, így bátran ki lehet jelenteni, hogy az e-sport viadalok izgalmi foka gyakran magasabb. Mivel sem a saját testi épségük, sem pedig a többmilliós karosszéria nem forog kockán, a versenyzők így szívesebben belemennek kétes kimenetelű előzésekbe. A versenyek olyan népszerűek, hogy már esport fogadás is köthető.

Ami azt illeti, a Mercedes az e-sport tekintetében az egyéni és a konstruktőri világbajnoki címet is bezsebelte, így a szimulátor elég élethűnek mondható.

4. Kipróbálhatod magad a kedvenc játékodban

Mindenkinek van kedvenc autóversenyzős játéka, biztosan neked is. Bármi is legyen az, valószínűleg rendeznek belőle E-Sport bajnokságot. Az F1 mellett a Forza Motorsport 7 is rendelkezik saját sorozattal.

A McLaren Shadow versenysorozata még több versenyzői közösség felé próbál nyitni, beleértve a mobil alkalmazásokat is.

„Szerencsére mi vagyunk az egyetlen olyan gyártó, aki ezt megteheti, köszönhetően vállalatunk történetének, örökségének, és persze utcai autóink és versenyautóink népszerűségének. Aki nem tud megvenni egy valódi McLarent, szívesen versenyezne egy szimulátoros változattal”, mondta Ben Payne, a McLaren eSports igazgatója.

Ha a NASCAR Heat 3 rajongója vagy, akkor a NASCAR Heat e-sport sorozat csak téged vár. Készítsd a cowboy csizmádat! 

5. Könnyen követhető

Amikor azt mondom, könnyen követhető, akkor nem arra gondolok, hogy egyszerűen elérhetőek a közvetítések – a Gran Turismo világbajnoki döntőjét például a sorozat YouTube csatornáján követhették az érdeklődők. Könnyen követhető, mert nagyon magas szintű a kommentár, például a BBC Live F1-es kommentátora, Jack Nicholls, vagy az egykori versenyző, Davide Valsacchi is részt vesz a közvetítéseken.

A pilóták pedig teljes mértékben láthatók, így követhető a lábmozgás, az arckifejezések, és a technika. Mivel senki nem versenyez cipőben, még azt is láthatod, hogy kinek koszos, vagy lyukas a zoknija…

6. Ezek a srácok nagyon gyorsak

Csak azért, mert videójátékról van szó, nem jelenti azt, hogy ezek a fiúk ne lennének gyorsak. Kivételes állóképesség és versenyzői tehetség birtokában vannak, nagyon sok kerék a kerék elleni csatát élvezhetett a publikum a GT és F1-es bajnokságok döntőjében.

Azt már egy ideje tény, hogy a GT Akadémián keresztül van lehetőség megmutatni a valódi versenyzői tudást. Érdekesség, hogy a korábban említett Rudy van Buren versenyzett Lando Norris ellen, és legyőzte őt. Szóval, ha Lando Norris beteget jelentene a következő idényben, akkor van Buren lenne az első jelentkező az ülésre.

7. A lehetőség mindenki számára adott

Ahogy korábban említettem, elég csekély esélye van annak, hogy valakiből valódi autóversenyző válhasson. A szimulátoros világ azonban mindenki számára nyitva áll. A legtöbb e-sport eseményre selejtezőket rendeznek, ahol csak az F1-es sorozatra 66 ezren jelentkeztek. Mindössze annyi kell, hogy rendelkezz a játék aktuális változatával, és egy stabil internetkapcsolattal.

A legtöbb e-sport bajnokságban való részvételhez szükség van profi kormányra és pedálokra, amik sok pénzbe kerülnek, a Forza Racing bajnokságban viszont már egy egyszerű Xbox kontrollerrel is indulhatsz. Mire vársz?