2020. október 27. | 15:27

Már Nico Rosberg és David Coulthard is rendelt belőle egyet. Most még erősebb lehet a végeredmény.

A német gyártó már jó ideje reszelgeti a bivalyerős, F1-es alapokon nyugvó, több mint 1000 lőerős Mercedes-AMG One modellt. Az autó a Forma-1-es erőforrást tartalmazza, azaz egy 1,6 literes, turbófeltöltős V6-ost. Ehhez kapcsolnak négy elektromos motort egy hibrid rendszerben. Eleinte az adatok alapján 1000 lóerő körül lehetett volna a hiperautó, ehelyett viszont 1200 lóerő körül lesz.

A német márka mérnökei számos problémával és kihívással találták szembe magukat az autó fejlesztésénél, hiszen ez a motor alapvetően a formula autókra lett kitalálva. Szüksége van elég hűtésre és egy olyan rendszer kell neki, amelyhez nem kell egy csapatnyi ember, hogy beinduljon, és folyamatosan karban legyen tartva. Ilyen volt a hidegindítási gond is, amelyet most már sikerült megoldaniuk.

Még egy nagy kihívás számukra, hogy csökkentsék az autó zaj- és rezgési szintjét is. 275 darab fog készülni belőle, a sorozatgyártás pedig majd 2021 közepén kezdődhet várhatóan. Hamarosan kezdik a teszteket a Nürburgringen, igyekeznek megdönteni a széria autók körrekordját, azonban valószínűleg ez sincs már olyan messze. Ezt pedig a Lamborghini Aventador SVJ tartja. Az autó simán gyorsulja le még a Bugatti Chiront is. Mindössze 6 másodperc alatt máris el tud jutni 0-ról 200 km/órás sebességre.

A Mercedes-AMG One ára 2,7 millió euró (mai árfolyammal számítva 985 millió forint), amelyből Nico Rosberg és David Coulthard is rendelt már magának, sőt, már mind a 275 darab elkelt.

Amennyiben szereted a sportos Mercedes modelleket, nézd meg ezt a bemutatót! Ha a videó nem indulna el, megnézheted YouTube csatornánkon.