2000 lóerővel bíró hiperautót dob piacra a Lotus!

Közzétéve:
2019-07-18, 14:50

A Lotus Evija limitált számban fog készülni, és mondanom sem kell, nem lesz olcsó mulatság…

Az egyre bővülő Geely járműgyártó vállalatba történő belépése óta az Evija a Lotus első számú terméke. Amennyiben igazak a híresztelések, miszerint sorozatgyártásban összességében 130 példányt építenek a hiperautóból, az fix, hogy a hasonló kategóriába sorolható gépek megszégyenítője lesz a kétezres nagyságú ménessel.

Rögtön a meghajtással kezdeném, ugyanis ez az, ami mindenkit foglalkoztat a világon valaha sorozatgyártásba került, legerősebb autójának kapcsán. Az Evija egy 70 kWh-s lítium-ion akkumulátor csomagot kapott, ehhez négy villanymotor kapcsolódik. Az elektromotorok egyéni teljesítménye 493 lóerő, így kevés matekozással ki lehet számítani, miből terem a 2 000 lovas összteljesítmény. A maximális forgatónyomaték 1 700 Nm.

 Lotus Evija vertikális ajtajai nyitva

Az erőforrás kevesebb, mint 3,0 másodperc alatt repíti százra az Evija 1 678 kg-os kasztniját, álló helyzetből. Az Evija akkumulátorainak súlya 600 kg. A csúcstechnológiákkal felvértezett hipersportautó 4,46 méter hosszú, 2,0 méter széles és csupán 1,22 méter magas. Hasmagassága 10,5 centiméter. A Lotus újszülött gyermekét teljes mértékben elektronika uralja, ezt az bizonyítja, hogy az ajtók kizárólag távirányítóval működtethetők és gombnyomásra záródnak.

Lotus Evija hipersportautó oldalról

A tisztán elektromos sportautó esetében 400 kilométeres hatótávot ígér a gyártó, melyet a legújabb WLTP mérési ciklus szerint sikerült meghatározni. Az Eviját kevesebb, mint 15 perc alatt fel lehet tölteni akár 80%-os szintre, a 100%-os töltöttségi szint eléréséhez 18 percre van szükség.

Lotus Evija hipersportautó hátulja

Mint azt már említettem, a Lotus Evija beszerzéséért az ügyfélnek mélyen a zsebébe kell nyúlnia. 1,7 millió font körül mozoghat majd, ami nagyjából 614 millió forintnak feleltethető meg, azonban érdemes tudni, hogy az autót 250 ezer font ellenében már lehet is foglalózni!

Ha ezt a típust még nem is, más Lotus modellt találhatsz a Magyar Autókereskedőház Zrt. kínálatában. Sőt, gyakorlatilag bármelyik márkából tudsz szemezgetni kedvedre. Keresd Mudri Dánielt a MAH Zrt. vezető értékesítőjét a 06 20 366 3447-es telefonszámon.

Kapcsolódó írások

2019. november 23.
Méltatlanul alulértékelt ismérve egy autónak, hogy mennyire fog a fék.
Lotus Evija szemből
2019. augusztus 09.
Új fejezet nyílt az autógyártó életében.

További hírek