A 8 leggyorsabb utcai autó a Ringen

Frissítve:
2018-11-02, 16:16

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a Zöld Pokollal, a világ egyik leghíresebb versenypályájával. A gyártók számára is releváns a Nordschleife, ugyanis minden valamire való autó fut egy gyorskört itt.

A Top100-as listára nem könnyű felkerülni, pedig a presztízs értéke nem kicsi. A leggyorsabbak pedig igazán büszkék lehetnek magukra, hiszen minden egyes tizedmásodperc növeli a rizikófaktort a veszélyes német pályán. Heti cikkünkben összegyűjtöttük a 8 leggyorsabb utcán is használható autót.

1. Radical SR8 LM

Radical SR8 LM

Hihetetlen ugyan, de van ahol szembe jöhet az utcán

A Radical egy brit cég, amely nyitott versenygépek gyártásával robbant be a köztudatba. Autóik elsősorban pályára készülnek, de bizonyos modelljeik utcára is regisztrálhatóak. Ilyen az SR8 LM is, bár a hazai jogszabályok ismeretében itthon ez elképzelhetetlen. A kicsi és könnyű kasztniba két négyhengeres Suzuki motorkerékpár motort szereltek, a teljesítmény pedig így 455 lóerős lett. Ami igazán érdekes, hogy a 6:48-es köridő 2009 óta áll hivatalosan, azóta sem futott jobbat egy utcai autó sem. 2015-ben a McLaren állította,hogy futottak a P1-el egy 6:47-es időt, de ez máig nem lett hivatalosan megerősítve.

2. Lamborghini Huracan LP640-4 Performante

Huracan LP640-4 Performante

Pár éve még a Murcielago tudta ezt a teljesítményt

Huracan már 3 éve van a Lamborghini palettáján, így eljött az ideje egy erősebb és gyorsabb modell bevezetésének. A Performante 5.2 szívó V10 motorjából már 631 lóerőt tudtak kicsikarni a mérnökök, ami mind a négy kereket hajtja. Az alapmodellhez képest, kívülről-belülről érkezik újdonság, szénszálas kiegészítőkkel, szárnnyal és átdolgozott belső térrel. A százas sprint így a Huracannal már beesik 3 másodperc alá. Tavaly októberben pedig, Marco Mapellivel a volán mögött, első próbálkozásra 6:52 alatt ért körbe a Ringen. Ezzel jelenleg hivatalosan is a leggyorsabb igazi szériaautóvá vált.

3.Porsche 918 Spyder

Porsche 918 Spyder

Sokan úgy vélik, hogy a Huracan ideje manipulált, és a 918 valójában gyorsabb

A Porsche 2013 és 2015 918 darabszámos csúcssportautója a várakozásokat felülmúlva teljesített minden tekintetben. A középmotoros, kétüléses Porschét egy 4.6 literes V8-as és egy elektromos motor hajtja. Az összteljesítmény 887 lóerő, ami a PDK váltón keresztül jut a hajtás többi részéhez. A Porsche a fékekkel is nagyot alkotott, megjelenésekor a Motortrend féktesztjének aktuális rekordját is megdöntötte. Amikor végighajtották a Nordschleifén akkor lehettek igazán büszkék. 2013 szeptemberében, ez volt az első igazi széria utcai autó, ami 7 perc alatt teljesítette a pályát. 6:57-es ideje 14 másodpercet javított az addigi rekordon.

4. Lamborghini Aventador LP750-4 Superveloce

Lamborghini Aventador LP750-4 Superveloce

Az SV modell agresszív, hangos és ahogy a neve is sugallja, nagyon gyors

Az Aventador SV-t a 2015-ös Genfi Motorshow-n mutatták be. A V12 motor 50 lóerővel erősebb lett, így már 740 lóerőt termel. Az autó könnyebb és merevebb is lett, 50 kilogrammot tudtak lecsípni, így minden 2 kilóra jut 1 lóerő. A leszorító erő is fontos szempont volt, első és hátsó légterelőket terveztek, illetve egy nagy szárnyat az autó hátuljára. A leszorító erő így 180 százalékkal növekedett az alap Aventadorhoz képest. Minden adott volt egy jó időhöz, ami nem is maradt el, 6:59-el nem kell szégyenkezni.

5. Nextev Nio EP9

Nextev Nio EP9

A sorozatgyártásra még várni kell, de kapható lesz a futurisztikus kínai szuperautó

Meglepő módon egy elektromos autó is felkerült a listára. A Nio egy kínai-amerikai cég, a Formula E-ben is aktívan versenyeznek. Első utcára tervezett autójuk az EP9 hivatalosan is a leggyorsabb elektromos négykerekű lett a Ringen. A gyártó 6 darabot fog készíteni, ami bárki számára elérhető lesz, szóval gyorsnak kell lenni a vásárlással. Minden kerékre egy 335 lóerős elektromos motor jut, a gyártó bevallása szerint 1341 lóerős összteljesítménnyel. A köridő 7:05, és számos más pályán is csúcsokat döntött, vezetővel és önvezető módban is.

6. Nissan GT-R Nismo

Nissan GT-R Nismo

Nehéz, nem is kirívóan erős mégis tud valamit amit a hiperautók nem.

A Nissan nagyteljesítményű sportautója 2015-ben érett meg a gyári Nismo tuningra. A legfinomabb finomhangolások még tökélesebbé tették a japán mesterművet. A 3.8 literes V6 teljesítménye így már 591 lóerő, a nyomaték pedig 652 Nm. A futómű és a fékrendszer is tovább lett fejlesztve, erősebb stabilizátorokkal és javított fékhűtéssel. A belsőn apróbb változtatásokkal közel 20 kilót spóroltak. A GT-R rengeteg drágább és exklúzívabb szuperautót utasított maga mögé, a 7:08-as idővel. Sokan bírálták a gyártót, hogy enyhén módosított változattal futották az időt, de rendelhető a mért autó tökéletes mása is.

7. Mercedes AMG GT R

Mercedes AMG GT R

Német minőség a versenypályán

Az AMG GT szteroidokkal pumpált testvére a 2016-os Goodwood fesztiválon lett bemutatva. A négyliteres duplaturbós V8 585 lóerőre lett húzva, 750 Nm nyomatékkal. Kívülről kisebb változásokkal tették alkalmasabbá a pályára. Új maszk, első-hátsó diffúzorok és egy fix hátsószárny. A 0-100 így 3.6 másodperc és 320-ig az óra meg sem áll. A német Sportautó magazin által szervezett teszten 7:10 alatt hajszolták végig a Ringen.

8. Gumpert Apollo Speed

Gumpert Apollo Speed

Hamarosan érkezik a Gumpert Arrow, kiváncsian várjuk az idejét is.

A Gumpert egy kisebb sportautókat gyártó Német cég, amit a kétezres évek elején alapított Roland Gumpert. Első szériaautójuk, az Apollo a müncheni és az ingolstadti egyetem segítségével készült. Azt állítják, hogy 305 km/h felett az Apollo képes lenne fejjel lefele haladni, a termelt leszorító erőnek köszönhetően. A durván 1200 kilós tömeghez egy módosított 4.2 Audi duplaturbós V8 párosul, száraz karteres olajzással. A motor így olyan közel került az aszfalthoz, amennyire csak lehetett, így a súlypont igen alacsonyan van. 7:11-es idejével még pont felfért listánkra.

[wpdevart_poll id="3" theme="1"]

Források:

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg a Facebookon! Köszönöm!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Nissan Leaf Nismo RC a pályán, szemből fotózva
2018. december 04.
November utolsó napján Tokióban mutatta be a Nissan a Leaf Nismo RC második szériáját.
Heti autós képgyűjtemény
2017. február 09.
Blogunkon új, könnyed heti rovat indul szórakoztató és informatív képekkel, kötetlen témákban. Érdekességek, humor, motorsport, fotográfia, egyszóval bármi, ami autó.

További hírek