Android operációs rendszerrel árulják a Ford új autóit 2023-tól

Közzétéve:
2021-02-03, 12:42

Az amerikai autógyártó és a tech óriás hat évre szóló megállapodást kötött egymással.

2023-tól minden új Ford gépjárműben elérhető lesz a Google Android-alapú operációs rendszere. A hat évre szóló partneri megállapodás keretében a Ford hozzáférést kap a Google felhőszolgáltatásához, és hasznosíthatja a mesterséges intelligenciát a gyárakban, a kereskedésekben és az autókban egyaránt.

Az amerikai autógyártó szerint a Google technológiája segíthet a gyártási hibák felismerésében, az ellátási lánc logisztikájának fejlesztésében, valamint javíthatja a vásárlókkal történő kommunikációt. A Google operációs rendszerét többek között a navigációs és hangvezérléses szolgáltatásokhoz fogják használni.

Ford és Google logo

A megállapodás pontos részleteit nem hozták nyilvánosságra, Jim Farley, a Ford vezérigazgatója azonban az amerikai CNBC televíziós csatornának többszázmillió dolláros üzletről beszélt. A hétfői bejelentés hatására 4 százalékkal emelkedett a Ford részvények értéke az amerikai tőzsdén.

„A Ford történetének legnagyobb átalakulása zajlik jelenleg az elektromos autózás, az önvezető technológia és az összekapcsolt szolgáltatások terén. A Google és a Ford megállapodása olyan innovációs környezetet teremt, melynek segítségével kiemelkedő élményt nyújthatunk ügyfeleinknek és modernizálhatjuk a vállalkozásunkat” - mondta Jim Farley a Ford által kiadott közleményben.

A két vállalat együttműködése révén létrejön egy Team Upshift nevű egység, mely a jövőben további szolgáltatások fejlesztéséért lesz felelős. David McClelleand, a Ford stratégiai együttműködést irányító alelnöke szerint ezek kapcsolódhatnak azokhoz az önvezető járművekhez, melyek kidolgozását 2022-től kívánják elindítani. Az amerikai autógyártó vezető tisztségviselője úgy véli, a Google felhőszolgáltatásának segítségével az ügyfelek még inkább személyre szabott élményt kaphatnak az új autók vásárlása során.

A Google operációs rendszere 2023-tól lesz elérhető a Ford új autóiban világszerte – a kínai piac kivételével.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

1984 Ford Bronco XLT, barna SUV, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. szeptember 14.
1980-ban mutatkozott be a Ford Bronco harmadik generációja. Az évek múlásával több apró módosításon esett át, de a széria csak 1984-ben nyerte el legmarkánsabb jellegzetességeit
1965 Mercury M-100, piros, pickup, elölnézet, oldalnézet, jobbról, RM Sotheby’s
2019. december 26.
1965-ben a Mercury kanadai divíziója bemutatta a 4. generációs M-100-as pickup átdolgozott változatát. A kistehert csak Kanadában értékesítették, ami sokban egyezett a vele kortárs Ford F-100-assal

További hírek