Az Apple leállította önvezető autós projektjét

Közzétéve:
2019-01-25, 15:28

Az Apple felfüggesztette a Project Titan névre hallgató, titkos önvezető autós programját

A Project Titan nevű fejlesztést 2014-ben kezdeményezte Tim Cook, a cég vezérigazgatója. Szokatlan területre tévedt az Apple és érdekesen kezdték el a munkálatokat is.

Az elején ugyanis több önvezető technológiával foglalkozó cég munkatársát vette rá arra, hogy pártoljon át az Apple-höz. Többek közt a Fordtól és a Mercedes-Benztől is sikerült átcsábítani mérnököket. Az ezt követő két évben sorra jelentek meg a skiccek és tervek a projekt végkifejletéről, majd bejelentették, hogy az eddig megjelent víziókkal ellentétben nem saját autó megvalósításán dolgoznak, csupán egy autonóm rendszeren, amit bármelyik gyártó megvásárolhat majd.

Akkor megrázta a fanatikusokat ez a hír, a cég pedig a programon dolgozó emberek egy részét elbocsátotta, de tovább dolgoztak a rendszer fejlesztésén és egészen 2019 elejéig úgy tűnt, hogy jó irányba haladnak. Azonban bejelentették, hogy most leállítják a projektet és közel 200 alkalmazottat elbocsátottak, többeket pedig az almás cég más területen foglalkoztat tovább.

Apple Project Titan második fázisa, az autonóm rendszer

A szóvivő elmondása szerint "Az Apple továbbra is hisz az automatizált rendszerekben, illetve a cég 2019 folyamán más kulcsfontosságú területekre fókuszál majd”.

Hogy ezek pontosan mely területek, azt nem közölte a cég, de valószínűleg maradnak a jól bevált területeknél a telefonoknál, a számítógépeknél és a kiegészítőknél. A vezérigazgató szerint az egészségügy lehet az új meghatározó irány a vállalat számára, ezt bizonyítja az is, hogy az Apple Watch negyedik generációjában számos erre utaló funkciót pakoltak.

A program jegelésére egy nappal azután került sor, hogy az Alphabet, a Google anyavállalata bejelentette, hogy egy nagyobb létesítményt hoznak létre Délkelet-Michiganben, ahol a Waymo autonóm rendszereket fog telepíteni különböző járművekbe. A gyárat várhatóan 2019 közepén adják majd át és közel 400 mérnököt, szakembert és flotta-koordinátort alkalmaznak majd. Ez lesz a világon az első gyár, amely száz százalékig az önvezető autókra fókuszál majd. A Waymo az önvezető rendszerhez szükséges szoftvereket és hardvereket gyárt és ezeket építik be a különböző autógyártók elektromos modelljeibe.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Hogy látja a világot egy önvezető autó?
2018. március 02.
Szuper videót jelentetett meg a Waymo arról, hogy milyen a világ egy önvezető autó szemszögéből. A cél az, hogy az emberek jobban bízzanak a technológiában.
Lebéníthatják a napkitörések az önvezető autókat
2018. március 20.
Már egy kisebb, ám a Föld felé irányuló napkitörés blokkolhatja a rádió- és GPS-kommunikációt, ami tragikus következményekkel járhat az önvezető autók számára.

További hírek