2021. október 29. | 11:35

Nagyon hasznos extrával gazdagodott az orosz kisbusz.

Az Uljanovszki Autógyár elkészítette az UAZ-452 új modifikációját, a chilei piacra szánt Expedition SGR-t, amely kapott egy légkondicionálót az orosz Eling cégtől, közölte a márka sajtószolgálata az Instagramon.

Korábban az UAZ Hunter terepjáró számára fejlesztettek ki hasonló, légkondicionálóval ellátott rendszert. Az 5 kW hűtési kapacitású monoblokk típusú egység az utastér első része fölött található. A klíma puritán vezérlőpanelje az utastérben, a kormányoszloptól jobbra található.

Az UAZ sajtóirodája szerint a dél-amerikai forgalmazó idén háromszor annyi járművet adott el Chilében, mint 2020-ban, és decemberre hétszeres növekedést érhet el. Az országban négy modellt értékesítenek: a Hunter, a Buhanka, a Pro és a Patriot érhető el az országban, ez utóbbit a helyi piacon Kazak néven forgalmazzák.

Az Expedition SGR kivitel meghajtásáról egy 2,7 literes, 112 lóerős motor gondoskodik, a teljesítményt az 5 fokozatú kézi sebességváltó juttatja el mind a négy kerékhez. Az UAZ az 1960-as évek közepén kezdett a 452-es gyártásába, amely az UAZ–450 továbbfejlesztett változata.

A Magyar Honvédségnél is rendszeresítve volt a Buhanka (jelentése: cipó), főleg híradó, tűzszerész, utász és orvosi alakulatoknál. Az önkéntes tűzoltók, az erdészek vagy a mezőgazdasági munkát végzők a mai napig használják a gépet, bár egyre kevesebbel lehet már találkozni. Ennek a kivitelnek van egy platós kistehergépkocsi változata, ami UAZ–452D néven került forgalmazásba.