Az új 2018-as Ford Focus: az első hivatalos képek

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

A következő generációs Focus hamarosan megérkezik. A hivatalos teaserek már napvilágot láttak, melyek már láttatni engedik a részleteket.

A következő generációs Ford Focus itt van a küszöbön. Az első hivatalos képek már meg is jelentek a sikeres ferdehátúról a 2018 tavaszára várható teljes bejelentés előtt. Bár a fotók nem mutatnak nagy újdonságokat a kémfotókhoz képest, viszont igazolják, hogy a negyedik generációs Focus már csupán egy lépésre van attól, hogy hivatalosan is bemutassák.

Ford Focus 2018

Az biztos, hogy nagyon fontos modell lesz az új Focus a Ford számára az Egyesült Királyságban; az idősödő harmadik generációs modell még mindig az egyik legtöbbet eladott autó a szigetországban. Az amerikai gyártó reményei szerint voltaképpen támogatni fogja a vadiúj Fiestát, ami a Ford reményei szerint hasonlóan folytatja, mint az elődje, Britannia legtöbbet eladott autójaként.

A teszt példány a #TimeToFocus hashtaget viseli, ami valószínűleg a hivatalos bejelentés kampány szlogenje lesz.

Az új Focus elején új hűtőrács található, ami magasabbak tűnik, mint az előző generációé. A kémfotókon egyenes vonalak láthatók, míg korábban a Nürburgringen hatszögű ráccsal volt látható a Focus kombi tesztautója. Az új LED első- és hátsólámpák jól kivehetők, a szögletes ködlámpákkal együtt.

Ford Focus 2018

Korábban a standart ferdehátú Focust vehettek szemügyre a jókor jó helyen tartózkodók tesztelés közben a közutakon az USA-ban és Európában is. A Ford folyamatosan egyre többet mutatott ebből az Opel Astra riválisból. Korábban már egy kombi verzió is látható volt teljesítmény tesztelés közben a Nürburgringen.

Két tetősínt helyeztek fel a kombi Focus tesztautóra. Nagyobb kerekek és vékony gumik is megfigyelhetők voltak egy későbbi ST verzióra utalva. Ez is megmagyarázná, hogy egy kombi miért körözne a „Zöld Pokolban”.

Ford Focus

Új hátsó lámpákat kapott a Focus, a Fiestához hasonló vízszintes kinézettel. Az új autó a Fiestához hasonlóan inkább fejlődik kinézetében, mintsem hogy egy teljesen új formavilágot hozzon. Egyszerűsített beltér egy kevésbé zsúfolt középkonzollal, és egy középre helyezett érintőképernyős infotainment rendszerrel van a tervekben.

A jelenlegi harmadik generációs Focust kemény versengés vette körül – nem csak az ősrégi riválisa, az Astra részéről, ami ledobott egy kis súlyt, hogy megtalálja a kezelhetőséget, amit évek óta hiányolt, hanem a „lifestyle” autók fellendülésétől, mint pl. kis SUV-ok és nagyobb crossoverek.

A Focus Mk3 elmozdult elődei kitűnő kezelhetőségétől, mert legalább részben, a ’One Ford’ program keretein belül egy globális modellnek lett tervezve, minden igénynek megfelelve. Az új modell is globálisan lesz értékesítve, viszont úgy tűnik, hogy a Ford az európai ízlést tartja szem előtt a fejlesztésben.

Ford Focus 2018

Az új generáció fontosságát mutatva Darren Palmer lett a projekt vezetője. Őt méltán értékelik nagyra a Fordnál a Fiesta Mk7 és az olcsóbb, indiai összeszerelésű Ka+ autókon végzett munkája miatt. A Focus valószínűleg a Global C-car platform létező verzióján marad, azonban Palmer csapata utasításba kapta, hogy felépítés maradjon komfortos, viszont fedezze fel újra azt a kezelhetőséget, ami a Mk1 és Mk2 autókat olyan népszerűvé tette.

A tengelytáv valószínűleg egy kicsit meg lesz hosszabbítva, hogy ezzel a belsőt javíthassák, főleg a hátsó ülésen utazók számára. Palmer és mérnökei a kezelhetőség javítása érdekében olyan részekhez nyúlnak, mint a szervó berendezés vagy az első függesztés geometriája. Ugyanakkor hogy pár kilót veszíthessen az autó, valószínűleg nagy teherbírású acélt használnak.

Ford Focus teszt

A Focus modelleket a Fiestához hasonlóan megoldással lesznek szegmentálva. Az olcsóbb verziók együttesen megszűnhetnek, hiszen a Fiesta modellek magasabb árakat is lefednek, mint eddig. A megmaradó modellek tartalmazni fogják a sportos ST-t és a fényűzöbb Vignalet. Lesz egy Active verzió is, ezzel egy VW Gold Alltrack vetélytársa is lesz a Fordnak, kiegészítve az EcoSport baby és Kuga családi SUV felállást. A Focus Active magasabban fog ülni, és hozzáadott karosszéria burkolattal fog érkezni, ugyanúgy, mint a Fiesta.

Jim Farley, a Ford Europe főnöke elmondta: „A Fiesta az első lépés, de szerintem továbbra is nézni fogjuk ezeket az Active verziókat.” A Fiesta változattal ellentétben a Focus Active választható lesz összkerékhajtással – habár alapvetően elsőkerék meghajtásos lesz.

A motorok sora a Ford 1.0 literes turbós háromhengeres benzines motorjának – az EcoBoostnak – a változatai lesznek. Háromféle teljesítményre lehet majd számítani, kezdve 100 lóerővel, majd 125 és 140 lóerővel.

Ford Focus kémfotó

Attól függően, hogy a mérnökök milyen sikeresek a Focus „fogyásával“, elképzelhető egy belépőszintű változat, ami a nem turbós háromhengeres legerősebb, 85 lóerős verziójával érkezik. A legnépszerűbb dízel opciók az 1.5 literes 85 vagy 120 lóerős változatok lesznek, de a Ford minden bizonnyal egy nagy teljesítményű 2.0 literes TDCi-vel is árulni fogja az autót.

Az új Focus majdnem biztosan egyike annak a 13 elektromos autónak, amelyet a Ford elnöke, Mark Fields még az évtized vége előttre megígért. A Global C-car platform hibrid és teljesen elektromos használatra lett tervezve, és az akkumulátor technológia fejlődésével a Ford kínálhatja mindkét megoldást a jelenlegi egyetlen EV változat helyett.

Ezzel a Focus kínálat vonzóbb lehet a VW e-Golf-nál, és a rohamosan szélesedő hibrid családi autók soránál, mint pl. a Hyundai Ioniq és Kia Niro.

Forrás: Auto Express

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Ford Focus ST
2019. április 04.
Az amerikai autógyártó fel szerette volna húzni Focus és Fiesta bestseller modelljeinek teljesítményét, ám mindezt nem nagyobb lökettérfogatú motorok beszerelésével képzelte el
Ford Focus ST 2019
2019. február 19.
Újult külsővel és még soha nem látott teljesítménnyel érkezik a vadonatúj Ford Focus ST

További hírek