Az Új-Zéland Rodin FZero lehet az Aston Martin Valkyrie új kihívója

Közzétéve:
2019-07-20, 13:59

Az új-zélandi Rodin Cars nevű kis cég egy közútra tervezett hiperautón dolgozik, amely gyorsabb lehet egy F1-es technikánál.

Amennyiben lehet hinni a számoknak, a Rodin FZero még az Aston Martin Valkyrie-ön is túl tehet. Ráadásul valószínű, hogy meg is valósulnak a felvázolt tervek, hiszen a Rodin mögött az a David Dicker áll, aki az utóbbi években a szoftver cégével alaposan megszedte magát.

Még 1999-ben vett egy ingatlant, később egy Lola GT1-es versenyautót vásárolt 2002-ben, aztán úgy döntött, hogy együléses autókat fog fejleszteni. Ennek első lépcsőjeként megvásárolta a Lotus egyik projektjét.

A Rodin FZero két változatban lesz elérhető, a belépő szintű modellben egy 4 literes, V10-es szívó erőforrás dolgozik majd, amely 700 lóerő leadására képes. A kicsit komolyabb ikerturbós változat 1 000 lóerőt tud, de módosításokkal elérheti az 1 600 lóerőt is. Ezek a számok elég ígéretesnek hangzanak, azonban az igazi sokk még csak most jön.

A Rodin Cars FZero szemből

Több külföldi oldal is lehozta, hogy az autó tömege pilótával együtt csupán 605 kg, ez számomra hihetetlenül hangzik. Arról nem is beszélve, hogy ehhez elvileg 4 000 kg leszorítóerő párosul. Összehasonlításképpen a pályaorientált Valkyrie AMR Pro 1 800 kg leszorítóerőt képes előállítani. Ha az előbbi szám igaz, akkor hihetetlen kanyarsebességre lesz képes az FZero, amit nem is engednék közútra.

A Rodin nem viccel, számos szakemberrel dolgoznak együtt, hogy Dicker álma valóra válhasson. Például a nyolcfokozatú mechanikus szekvenciális váltót a Ricardo nevű cég fejleszti, aki globálisan foglalkozik stratégiai mérnöki és környezetvédelmi tanácsadással.

A Rodin FZero vázon

Az erőforrást az brit Neil Brown Engineeringre bízták, akik a projekt élére a Cosworth és  Ford Motorsport veterán Graham Dale-Jonest állították.

Mivel a prototípuson még dolgoznak, ezért csak a rajzokra támaszkodhatsz, de nekem úgy tűnik, hogy ez egy kimondottan pályára szánt változat. A közúti engedélyekhez szükséges módosítások még nem szerepelnek a terveken.

A Rodin Cars által felvásárolt Lotus projektet továbbfejlesztették és FZED néven fut tovább, amit az alábbi tesztvideóban be is mutat a gyártó:

Forrás:

További autós hírek

Teljes terjedelmében égett egy körülbelül kétszáz négyzetméteres épület és benne hét személyautó vasárnap este a Budapest 21. kerületében a II.…

Vissza a jövőbe-rajongók figyelem: már nem üresben vesztegel a film ikonikus időgépének kerekeket adó autó, a Delorian DMC-12-es  – írja…

Forgalomból kivont Renault-val próbált elmenekülni a közúti igazoltatás elől egy fiatal férfi Győrben, de ütközött egy másik személygépkocsival. Kiderült, hogy…

Részegen hajtott busznak autójával egy férfi Gyöngyösön hajnalban. Utasa életveszélyes állapotban van, míg a sofőrnek csak karcolásai lettek. A busz…

Hetek óta szajkózzuk, hogy a ködös, 0 fokhoz közeli és az alatti hömérséklet miatt elképesztően nyálkásak, csúszósak az utak és…

Kapcsolódó írások

Aston Martin Valkyrie
2018. december 13.
Egyre közelebb az Aston Martin legújabb autójának, a Valkyrie-nek a gyártása és egyre több információt is csepegtetnek az autóimádóknak, miért is lesz különleges
Valami készül: Ferrari 488 és McLaren 720S rivális jön az Aston Martintól!
2018. július 12.
Az Aston Martin a DBS Superleggerával is egy Ferrari riválist igyekezett megalkotni, vajon mi sül ki a Valkyrie kicsinyített másából?
2018. december 18.
Nem telik el hét az autóiparban kudarcokról és a már-már a csillagos eget súroló eredményektől mentesen. Most pedig, hogy közeleg a karácsony még a Szent Pápa is beszállt a buliba.