Bemutatták a Mercedes EQ Silver Arrow tanulmányt

Frissítve:
2018-09-18, 22:00

A 738 lóerős Mercedes EQ Silver Arrow koncepció a Monterey Car Week keretein belül debütált Kaliforniában.

A német prémiumgyártó a 2018. augusztus 18-a és 26-a között megrendezésre kerülő Monterey Car Weeken mutatta be legújabb, Mercedes EQ Silver Arrow nevet viselő elektromos tanulmányautóját, melynek inspirációját a legendás W125-ös Grand Prix versenyautó adta.

Mercedes EQ Silver Arrow tanulmány

Mercedes EQ Silver Arrow prototípus

Rudolf Caracciola, német származású, közismert versenypilóta ült a Mercedes-Benz W125 volánja mögött az 1937-es Grand Prix-szezonban. Az autóversenyzésben rendkívül sikeres pilóta akkoriban meg is szerezte az Európa-bajnoki címet a magasztos aerodinamikai kialakítással rendelkező versenygéppel.

Mercedes W125

Mercedes-Benz W125

Csupán elképzelni is nehéz egy olyan szuperautót, mely már az 1930-as években több mint 430 km/h-s csúcssebességgel bírt, a W125 esetében ez pontosan 432,7 km/h-t jelentett. A motortérben egy dupla kompresszor által lélegeztetett 5,7 literes V12-es erőforrás duruzsolt, a maximális teljesítmény jegyében onnan 736 lóerő szabadult fel.

A Mercedes-Benz mérnökei akkoriban talán még nem is sejtették, hogy a gép, amelyen dolgoztak, felállítja majd a közúti sebesség világrekordját. Ennek ma már több, mint 80 éve, a magabiztos győzelem titkát ugyanakkor nem az erőben, hanem az aerodinamika kialakításának tudományában kell keresni.

Mercedes EQ Silver Arrow szemből

az elektromos energiát egy 80 kWh-s akkucsomagból nyeri az autó

A rekordot már megdöntötték, a német autógyártónál azonban tovább él a büszkeség, ennek jegyében alkották meg a Mercedes EQ Silver Arrow koncepcióautót. A prototípus annak ellenére, hogy elektromos hajtáslánccal rendelkezik, korántsem mondott le az elődjéhez méltó, 738 lóerős teljesítményről.

A tanulmány egyúttal a gyártó jelenlegi stilisztikai és aerodinamikai fejlesztéseinek, valamint az EQ márka jövőbeli teljesítménymodelljeinek is mutatója. A vállalat elektromos-hajtásláncot képviselő első modellje, az EQ C 2019-ben érkezik.

Mercedes EQ Silver Arrow hátulja

közös tulajdonság a Mercedes-Benz többi EQ modelljével a hátsó lámpák körül végig vezetett piros fénysáv

Az EQ Silver Arrow a Mercedes-Benz új MEA (moduláris elektromos architektúra) platformjára épült, melynek padlóját kibővítették az akkumulátor csomagok elhelyezése végett. Karbonszálas testét a W125-höz méltóan ezüst színűre fújták. Míg a dizájnért az észak-amerikai dizájnstúdióban tevékenykedő Mathias Schenker felel, az autó lenyűgöző megjelenését a Gorden Wagener, Mercedes-Benz vezető tervező által képviselt csapat tette véglegessé.

Az együléses utastérben a kárpit többek közt Alcantara-bőrrel lett bevonva, a modern technológiát továbbá egy, a kormány közepén elhelyezett kijelző, illetve egy digitális műszercsoport képviseli. Az elülső fényszórók körül ívelő kék fénysáv, valamint a hátsó lámpák körvonalát ékesítő piros csík közös tulajdonságként lép fel a Mercedes további EQ modelljeivel.

Mercedes EQ Silver Arrow beltér

a mai modern technológia képviselői: kormányközépen elhelyezett kijelző és a digitális műszercsoport

A sebesség mellett az 5,3 méter hosszúsággal rendelkező autó esetében igyekeztek a W125-re hajazó aerodinamika megtartására is, melyet egyedi vonalvezetéssel értek el, így a prototípust egy aktív hátsó spoilerrel, valamint fémlapokkal fedett, összesen 168 küllőből álló felnikkel látták el. Az elektromos energia elérését egy 80 kWh-s akkumulátor csomag biztosítja, melynek köszönhetően az EQ Silver Arrow hatótávját közel 400 km-re becsülik.

Mercedes-Maybach 6 koncepció 2016

Mercedes-Maybach 6 koncepció 2016

Az EQ Silver Arrow a harmadik koncepció, melyet a Mercedes-Benz az utóbbi években bemutatott a Pebble Beach-i Concours d’Elegance eseményen, miután 2016-ban bemutatták a Mercedes-Maybach 6, illetve 2017-ben a Mercedes-Maybach 6 Convertible modelleket.

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.
Mercedes W108 Eurowise tuning
2019. december 25.
Az Eurowise megépítette a világ talán legextrémebb S-osztályát: német kasztni, amerikai V8, hot rod stílus, airride. Sokkoló, de legalább annyira lenyűgöző.

További hírek