Botkormány-koncepciót szabadalmaztatott a BMW

Közzétéve:
2020-07-31, 12:59

Az önvezető autóikhoz fejlesztenék a technikát.

Előbb vagy utóbb megjelennek az önvezető autók, most már csak idő kérdése. Ám ezeknél is szükség lehet olykor az emberi beavatkozásra, például amikor be kell tolatni egy felfestetlen parkolóhelyre, vagy ha épp burkolatlan útszakaszon szeretne haladni a sofőr. A gyártók az ilyen eshetőségekre is szeretnének felkészülni, a BMW pedig nemrég bejegyzett egy szabadalmat, amely egyfajta botkormány felhasználásával kapcsolatos. Az is lehet, hogy az i4-eshez hasonló jövőbeli modelljüknél fogják alkalmazni.

BMW i4 koncepció elölről

A BMW ötlete elég összetett: a „karok” szélein helyezték el az indexkapcsolókat és a vezetési mód választót többek közt. Pontosan nem tudni, hogy hogyan is működne ez a dolog, de a botkormány-szerű elemek tetejére egyfajta „potmétert” helyeztek, mellyel talán a sebességet és a fékezést is lehet szabályozni. Nagy kérdés, hogy eljut-e a sorozatgyártásig ez a koncepció.

BMW botkormány koncepció

Nem a bajor márka az egyetlen, amelyik foglalkozik ezzel a kérdéskörrel. Nemrég a Ferrari is szabadalmaztatta ötletét egy üléshez kapcsolódó „joystick” rendszer kapcsán. A Hyundai Prophecy EV tanulmányából pedig szintén száműzték a klasszikus kormánykereket.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
Volkswagen e-Up! elektromos kisautó elölről
2019. május 22.
Szlovákiában készülnek a konszern szupermini villanyautói

További hírek