2023. április 12. | 17:43

Az eset március 23-án történt San Franciscóban, a problémát a jelentések szerint szoftverhiba okozta.

Az önvezető autók szoftverfrissítése miatt önkéntes visszahívást eszközölt a Cruise, a General Motors leányvállalata. A biztonsági intézkedésre egy március 23-án San Franciscóban történt baleset miatt van szükség, melyben egy vezető nélküli taxi és egy helyijáratos autóbusz volt érintett.

A jelentések szerint a problémát szoftverhiba okozta, ami csak nagyon ritka esetben fordul elő. A gyártó elmondása alapján az önvezető rendszer három különböző helyzetben is pontatlanul számíthatja ki a csuklós járművek (buszok, traktorok vontatók) mozgását.

Az egyik ilyen, amikor a technológia egyszerre érzékeli a csuklós jármű elejét és hátulját, a másik pedig, amikor a csuklós jármű olyan manővert hajt végre, amikor a hátsó része teljesen eltakarja az első részt.

A harmadik szituációban a csuklós jármű az önvezető autóhoz közel lassít le, így a rendszer nem tudja eldönteni, hogy a csuklós jármű takarásban lévő első szekciója vajon tovább halad-e, illetve, hogy jön-e vele a hátsó rész is.

A Cruise azt állítja, hogy a szoftver problematikus aspektusa egy idén januári frissítést követően jelentkezett. Március végén azonban minden érintett járműre telepítették a program legfrissebb változatát, így a fenti baleset nem következhet be újra. Az önkéntes visszahívásban összesen 300 önvezető taxi volt érintett.

A gyártó tavaly állította forgalomba a vezető nélküli személyszállító járműveket San Francisco utcáin. Júliusban az önvezető taxik komoly fennakadást okoztak, miután egy csoportjuk egyszerre leállt. A technológia egyelőre tehát közel sem tökéletes, de a Cruise szakemberei dolgoznak a megoldáson.

 

Depositphotos