Elektromos hajtásláncot kap álmaid sportautója, az Audi R8!

Frissítve:
2018-09-18, 22:00

A kétüléses, középmotoros rosszaság elektromos hajtásláncra cseréli a V10-es benzinmotort, azonban a quattro-hajtást és a teljesítményt megtartja!

Az elektromos járművek megjelenésükkel igyekeznek átadni egy fontos üzenetet, mégpedig azt, hogy ez bizony a jövő! Lassan, de biztosan a német prémiumtrió is elkötelezi magát a villamosítás folyamata mellett. 2015-ben már megalkottak egy tisztán elektromos e-tron kivitelt, melynek alapjául az Audi R8 Coupé szolgált.

elektromos Audi R8 számítógépes rajz

feltehetőleg így néz majd ki a harmadik generációs Audi R8

Az Audi középmotoros szupermodellje több, mint tíz évvel ezelőtt robbant be a nemzetközi piacokra, és ezzel együtt rögvest beírta magát a köztudatba. A második generáció az értékesítések alapján már nem örvendett hasonló sikereknek. A 2006-ban bemutatott modell éves eladása közel 3000 példányt tett ki 2008-ban, Európában. A jelenlegi, második generációs modellből Európában évente ennek felét, azaz 1500 darabot sikerül értékesíteni. Az amerikai értékesítés hasonló tendenciát mutat.

 a legelső, tisztán elektromos Audi R8 e-tron

Jelenleg az R8-as széria már harmadik generációja van kilátásban, illetve készülőben. A vállalat tervei szerint 2022-ben elektromos-meghajtással fog debütálni a sportautó, az pedig már szinte magától értetődő, hogy mindez egyben a V10-es erőforrások végfelhasználását is jelenti. A V10-es egységek az elmúlt pár évtizedben az Audi legizgalmasabb teljesítménymodelljeinek egyik legfontosabb darabjaként szolgáltak.

Audi PB18 e-tron koncepció

Két fontos és egyben megállíthatatlan tendenciára mutat a tény, hogy a következő generációs Audi R8 elektromos hajtáslánccal fog érkezni. Az egyik az elektromos energia felemelkedése, mely manapság már nem is lehet kérdés, a másik, hogy bizony a nagy-fordulatszámú, hagyományos szívómotorok elektromos segítség nélkül történő használatának vége hamarosan elérkezik.

Audi PB18 e-tron koncepció

Az Audi a downsizing jegyében az RS4 és RS5 modellek biturbós V6-os erőforrását csökkentett lökettérfogatú (downsized) V6-os egységekre cseréli, így a nagyobb, V8-as motorok az A6 és A7 harapósabb kiviteleiben, továbbá az Audi SQ7 szabadidő-autóban dolgoznak majd.

A villamosított meghajtási rendszer iránti elkötelezettség jegyében a tervezők az eredeti R8 Coupéból kifejlesztettek egy limitált kiadású, tisztán elektromos e-tron kivitelt még 2015-ben.

2015 Audi R8 e-tron

A harmadik generációs R8 a jelenlegi modellnél egy lépéssel továbbhalad azáltal, hogy kizárólag elektromos autóként lesz bemutatva, illetve feltehetőleg értékesítve is. Többen feltételezik, hogy a legújabb R8 inspirációt fog meríteni a nemrégiben, Pebble Beach-en bemutatott Audi PB18 e-tron koncepcióból.

Audi PB18 e-tron koncepció hátulja

A PB18-ban három elektromotor dolgozik, melyek összteljesítménye 500 kW. Ezekből egy elöl, kettő pedig a hátsó tengelyeken lett elhelyezve, utóbbiak előnyként tudnak szolgálni a vezethetőség, valamint a nyomatékelosztás szempontjából is. Kiemelkedő teljesítményével az autó a nullszáz sprintet alig több, mint 2 másodperc alatt teljesíti.

Audi PB18 e-tron koncepció menet közben

A vállalat már most az elektromos autók vezérévé nevezi ki magát, ugyanis a terv szerint 800 000 elektromos autót kíván értékesíteni 2025-ig.

Forrás

Kapcsolódó írások

2019. január 16.
Korábban már voltak törekvések az Audi PB18 e-tron sportkocsi sorozatgyártásba helyezésére, most azonban a projekt Ingolstadtban hivatalosan is zöld utat kapott
Audi Driving Experience  - Audi R8
2018. október 26.
Az Audi Driving Experience túráján a Balatonfelvidék legszebb helyeit járhattam be öt újdonsággal: hörgő V10 és öthengeres győri rém, kulturált utazás az új X6 riválissal és az A6, A7 modellekkel.
Heti autós képgyűjtemény
2017. február 09.
Blogunkon új, könnyed heti rovat indul szórakoztató és informatív képekkel, kötetlen témákban. Érdekességek, humor, motorsport, fotográfia, egyszóval bármi, ami autó.
Autós képgyűjtemény 2.
2017. február 13.
Gyors válogatás az autós világból, vegyes témákban