kedd - 2022. szeptember 27.
11.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 640 Ft
100 688 Ft
D 764 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Életeket ment és csökkenti a dugók számát a Ford új technológiája

Számos előnnyel rendelkezik a fejlesztés.

A szirénázó mentőautónak sokszor nincs könnyű dolga az autóktól hemzsegő belvárosban, nem könnyű áthámoznia magát a zsúfolt forgalmon – a piroson történő áthajtás még az elsőbbség megadásakor is zavarba hoz sok járművezetőt. Ezen a problémán igyekszik enyhíteni a Ford új technológiája.

A projekt alapelve, hogy a közlekedési lámpák érzékelik a vonuló rendőrségi, tűzoltó- és/vagy mentőautót, és ilyenkor azonnal zöldre váltanak, hogy a megkülönböztető jelzést használó jármű gyorsan áthaladhasson a kereszteződésen. A merőleges utcákban pedig elviekben pirosra válthat a lámpa, így normál esetben senki nem gurulhat ki a gyorsan haladó jármű elé. Az ötlet elég egyszerűnek tűnik, de technikailag ezt korántsem könnyű kivitelezni.

Az elképzelést a vállalat európai részlege igyekszik átültetni a gyakorlatba. Az erre a feladatra kijelölt csapat egy Ford Escape bevonásával tökéletesíti a technológiát (az Escape az európai piacokon Kuga néven fut). A németországi Aachenben kialakított tesztpályán összesen nyolc kereszteződés található, ezek egymást követik. Amint a sofőr bekapcsolja a vészjelző rendszert, az összes szembejövő lámpa zöldre vált, majd az autó elhaladásakor azok visszaállnak a normál ciklusra.

A tesztkörök során a Ford észrevette, hogy a technológia az átlag autósok számára is biztosít előnyöket. Az Escape fedélzeti kommunikációs egységeinek és a gyorsvezérlő prototípus hardverének segítségével az autó gyorsan feldolgozza a közlekedési lámpák időzítési adatait, az adaptív tempomat révén pedig úgy tudja beállítani a sebességét, hogy végig zöld jelzésekkel találkozzon. A sok-sok zöld lámpa révén pedig csökkenhet a dugók száma az utakon.

Ha egy lámpa piros, az Escape jóval korábban elkezdi csökkenti a sebességét és gyorsítani kezd, amint ismét zöldet mutat a lámpa. Ha az autó mégsem nem tudja elkerülni a piros lámpát, akkor a lehető leghatékonyabban lassít, hogy minél kevesebbet kelljen egy helyben állnia – ez csak akkor van, ha a jármű nem használja a vészjelző rendszert, ha bekapcsolják a szirénákat, akkor nyilván a piroson is átmehet.

A Ford azt nem tudta megmondani, mikor számíthatunk a technológia éles helyzetben történő alkalmazására, erre még lehet, hogy éveket kell várnunk.

Nyitókép forrása: Ford

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!