Életképes alternatíva lehet a rotary – mondja a Mazda

Közzétéve:
2019-09-26, 13:02

A japánok úgy vélik, a bolygódugattyús technika napjainkban is megállná a helyét, az egység akár hatótávnövelőként is funkcionálhat.

Mitsuo Hitomi, a Mazda Motor Corporation ügyvezetője a 2017. évi Tokiói Autószalonon adott elsőként hangot annak, hogy a vállalat tervei között szerepel a Wankel-motor ismételt kínálatba helyezése, mégpedig azért, mert alapvetően egy halk motorról van szó, ami könnyű és a kis köbcenti ellenére jól forgatható. Akkoriban döbbentek rá, hogy a rotary kiváló alternatíva lehet hatótáv-növelésre is akár, mondjuk egy villanymotor mellé.

mindnight purple mazda RX-7

A Mazda kínai ágazata, a Changan Automobile megosztott egy fényképet Weibo nevezetű social media felületén a vállalat legelső rotary motorral szerelt járművéről. A képen egy 1967-es Cosmo kupé látható. Ez valójában egy reklám, amellyel a Wankel-motor visszatérését igyekeztek reprezentálni, ezt Mazdáék pár nap múlva hivatalosan is megerősítik. A képen többek között az a kifejezés áll, amely magyarra fordítva annyit tesz: „a rotoros motorok szebbé teszik a világot”.

Mazda RX-8

A japán autómárka 2012-ben szüntette be globálisan az RX-8-asok gyártását, így azóta nem is készült több Wankel-motoros Mazda. Akkoriban viszont készítettek egy Mazda2 prototípust, amelynek meghajtását egy 20 kWh-s, 346 V-os lítium-ion akkumulátor pakk intézte, kiegészülve egy rotary benzinmotorral és egy generátorral. Abban az időben a 2-es Mazdából néhány elektromos változat rótta a szigetország, vagyis Japán utcáit, így meglepően szembesültek az emberek azzal, hogy a prototípus piciny bódéjában még ennyi mindent el tudtak helyezni. Egyébként a 2015-ös Tokiói Autószalonon bemutatott Mazda RX-Vision Concept is egy az egyben ezt a meghajtást kapta.

Mazda2 prototípus 2012

Hitomi nem mellesleg később megerősítette, hogy ahelyett, hogy a rotary-t a maga puritán formájában használnák a jövőben, sokkal inkább szeretnék, ha villanymotorral kiegészülve tudna funkcionálni a márka elektromos modelljeiben.

A vezető a hozzá intézett kérdésre, miszerint fognak-e olyan Wankel-motort gyártani, ami különálló és nem csak kiegészítésként, azaz hatótávnövelőként szolgál, nem adott konkrét választ, viszont erős utalásokat tett arra vonatkozóan, hogy igen, valószínűleg lesz precedens ilyen esetre is.

Wankel-motor

Az utóbbi időben a Mazda kiemelt figyelmet szentelt a gyertyás, kompressziós gyújtással működő Skyactiv-X benzinmotorok fejlesztésére, amely bekerült az új Mazda3 hatchbackbe és a CX-30 crossoverbe is bele fog.

Az RX-8 gyártásának végezetével a cég csupán az American Pro Mazda junior versenysorozatban induló együléses versenyautókat látta el a bolygódugattyús egységgel.

Mivel a közzétett fotón egy Cosmo látható, elképzelhető, hogy a jövőben ezt a típust is újraéleszti a Mazda?! Te mennyi esélyt látsz erre?

További hírek