2020. április 24. | 14:48

Ezt értsd szó szerint, ugyanis csupán egyetlen darab létezik belőle.

A Ford Mustang Cobra Jet 1400 az amerikai márka első gyárban kifejlesztett elektromos, gyorsulási célra készített tanulmánya, amely az EV-kben rejlő potenciál bemutatására szolgál. A fotókon látható autó még fejlesztés alatt áll, de várhatóan a Las Vegas-i SEMA Show-ra elkészül.

Az állítólagos lenyűgöző teljesítmény mögött egy meglehetősen nagy, előre szerelt villanymotor rejtőzik, amely 1044 kW-nak (1400 lóerőnek) és 1500 Nm nyomatéknak megfelelő teljesítményt állít elő. Az energia szekvenciális váltón keresztül jut a hátsó kerekekre, ez pedig lehetővé teszi az elektromos Cobra Jet számára, hogy lenyomja Dominic Torettót a negyedmérföldes (400 m-es) gyorsuláson, ugyanis csak 8 másodperc kell neki ehhez és egészen 273 km/óráig gyorsul.

Természetesen a dragsterekre jellemző bukókeret is megtalálható benne, akárcsak a finomabb felfüggesztés és az erősebb fékek. A hátsó tengelyre pedig erre a célra készített Mickey Thompson hátsó gumiabroncsok kerültek. A megállást pedig egy ejtőernyős rendszer segíti, a hátulra szerelt kisméretű kerék pedig megakadályozza, hogy az autó túlzottan hátra boruljon indulásnál.

A teljesen elektromos Mustang Cobra Jet 1400 az 1968-as gyárban kifejlesztett Mustang 428 Cobra Jet előtt tiszteleg, amelyet egy 7,0 literes, karburátoros V8-as motor hajtott és kőkemény 400 lóerő leadására volt képes, a Ford azonban névlegesen 330 lóerőre értékelte annak érdekében, hogy a biztosító társaságoknak és a szabályoknak megfeleljen.

„A Ford mindig is a motorsportban mutatta be legújabb innovációit. Az elektromotorok új dimenziót nyitnak meg és a teljesen elektromos Cobra Jet 1400 ékes példája az új technológia határainak feszegetésére. Így örömmel mutatjuk be, mire vagyunk képesek abban az izgalmas évben amikor a Mustang Mach-E csatlakozik a családhoz” - mondta Dave Pericak, a Ford Performance globális igazgatója.