2023. június 20. | 09:10

A rendszer lényege, hogy zord időjárási körülmények között kedvezzen azoknak, akiket nem védi a karosszéria kényelme.

Megvan az az érzés, amikor esik az eső, te pedig esernyő nélkül közlekedsz? Próbálod megúszni a dolgot akár biciklivel, akár gyalog és a kirakatok alatt keresed azt a 15 centis helyet, ahol nem esik rád az eső.

Haladsz egész hatékonyan, majd jön a fedetlen gyalogátkelő, te meg csak ázol a zuhéban, mert éppen egy autó a zöld jelzésén elhalad előtted, majd pedig mehetsz tovább. Na, ezt a problémát szeretné kiküszöbölni az az osztrák vállalat, amelyik intelligens jelzőlámpákat fejlesztett.

Ez egy esőérzékelővel és intelligens kamerákkal felszerelt lámparendszer egy gyalogátkelő felett, amely több szempont alapján működik. Tiszta időben nagyjából olyan, mint egy hagyományos jelzőlámpa, míg esőben a gyalogosoknak és kerékpárosoknak kedvezve hamarabb vált.

Nem csak az esőt figyeli, de azt is, ha egy gyalogos odaáll az átkelőhöz, így a gombot sem kell megnyomni, a lámpa automatikusan hamarabb vált majd. Tiszta időben is máshogy reagál majd, figyelni fogja, hogy mennyi gyalogos áll be a jelzőlámpához, például ha egy óvodás csoporttal akarnak átkelni, akkor is elsőbbséget biztosít. Illetve figyeli az átkelést az elejétől a végéig, hogy biztonságosan átérjen az utolsó gyerek is.

Hasonlóan működik a rendszer, ha valaki csak lassabban tud átmenni a zebrán, akkor sem fogja ráengedni az autós forgalmat. Emellett persze ott lesznek a nyomógombok is a lámpaváltáshoz, de ezek csak kiegészítik a rendszert, sokszor nem lesz rájuk szükség.

Az első ilyen intelligens lámparendszert a németországi Oldenburg városába telepítették tesztüzemre. Az eddigi eredmények szerint jól működik, persze kérdés, hogy egy forgalmasabb autós szakasz közlekedését mennyire borítaná fel.

Depositphotos