Ez az újítás alapjaiban változtatja meg a Waze használatát

Közzétéve:
2019-01-18, 13:40

Néhány perc eltöltésével rengeteg időt és kellemetlenséget spórolhatsz meg a későbbi útjaid során

2018 júliusában megjelent néhány megyei matrica az applikációban, ami fura volt az elején, de mára már több tízezreknek könnyíti meg a mindennapi közlekedését. A nagy sikerre való tekintettel azóta a teljes matrica rendszer megtalálható a Waze-ben, azonban a teljességhez még egy apróság hiányzik és szerintem nem csak nekem.

A Waze frissítésének lényege

Az alkalmazásban megtalálod azokat az úthasználati engedélyeket, amelyeket a környező országok mellett Magyarország is használ. Mivel kevés helyen van már fizikai formájában és az országban is már csak E-Matrica rendszer működik, ez pedig több forrásból - a Vodafonenak van erre külön appja, igaz ott csak a belföldi matricákat lehet kezelni - és több verzióban vásárolható, például éves megyei, tíznapos, havi illetve éves országos. A környező országokban eltérő rendszereket használnak.

Waze Matricák / Engedélyek beállítása

A Waze használata - hogyan tudom beállítani?

Belépsz a Waze alkalmazás beállításaiba, és hozzáadod a megvásárolt matricádat a Navigáció / Matricák és engedélyek pontban a sajátjaidhoz. A megyei matrica e-matrica Megye névre hallgat, az országos pedig Vignette HU néven fut azért, hogy a külföldiek is értsék. Ennek megfelelően, például az Osztrák vagy Szlovén országos matricákat Vignette AT, illetve Vignette SLO néven találod. Értelemszerűen, amiket nem adsz meg, azokat a szakaszokat kerüli.

Tehát, itt egy példa: Ha neked van Pest megyei éves matricád és - ezt jelezted is az appban - Székesfehérvárra mennél autópályán, ahhoz Fejér megyeire is szükséged lenne, de hiába vásároltad meg mondjuk a tíznapost, ha a Wazeben nem jelezted, hogy neked van ilyened, mert akkor Martonvásárnál le fog hozni a pályáról.

Környező országok autópálya hálózatai

Mire való a “Fizetőkapus utak kerülése” kapcsoló?

Ha bekapcsolod, akkor elkerüli azokat az utakat, ahol fizetőkapus rendszer működik ennek Horvátországban vagy Olaszországban van jelentősége. Bár személyes tapasztalat, hogy az olaszoknál használd inkább az autópályát. Igen, tudom, hogy drága, de inkább fizess és érj oda épségben időbe a célállomásra. Én egyszer követtem el a hibát egy toszkánai nyaralás alkalmával, hogy egy hegyen akartam átvágni, mondván nem kell nekem az autópálya! 5 órát keringtem útitársaimmal a szerpentinen, míg a fizetős szakasz használatával ez az idő a felére visszaszorítható lett volna. Szóval alapesetben célszerű kikapcsolva hagyni.

Miért jó a Waze legfrissebb újítása?

Pontosan azért, hogy néhány lépésből a saját utazási igényeidhez tudd igazítani az útvonaltervezést a Waze-ben. Ha például van GY-M-S megyére matricád, de átugranál Bécsbe úgy, hogy nem akarsz érte plusz fizetni, akkor szimplán nem adod hozzá az osztrák matricát. Ha meg valaki Tatáról Pozsonyba tartana, de nem akarja a kátyús M1-et használni, csak a Vignette SK-t kell hozzáadnia, és már suhanhat is. Régen folyamatosan kapcsolgatni kellett a kerülés kapcsolót, mostantól ez megszűnik.

Viszont egyelőre még manuálisan kell kivenni a matricákat, ha lejártak, mert nem lehet ezt a dátumot meghatározni, de remélem hamarosan ennek is eljön az ideje és akkor szinte tökéletes lesz az alkalmazás.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Az autós alkalmazások Szent Grálja - Waze Andorid App
2017. november 23.
Kiválthat egy navigációs applikáció egy kimondott céleszközt? Örök vita, pro és kontra érvek feszülnek egymásnak, de még egyértelmű győztes nem került ki a ringből. Vagy mégis?
Ezt csinálja vezetés közben a legtöbb magyar sofőr
2018. április 21.
Egy friss kutatásból kiderült, hogy a magyarok közül szinte mindenki hallgat zenét utazás közben, de a mobilos navigáció is rendkívül népszerű.

További hírek