Rendkívül bosszantó tulajdonsága az Apple autós szolgáltatásának, a CarPlay-nek, hogy kizárólag az almás cég saját navigációját, az Apple Maps-et lehet rajta használni. De nem lesz ez így sokáig, ugyanis az új operációs rendszerre történő frissítést követően más navigációs alkalmazások is működni fognak a iPhone-t használók autóiban. Mindez az IOS 12-től válik majd elérhetővé.


Őszig még biztosan várni kell ahhoz, hogy a Waze bekerüljön a lehetőségek közé


A dolog azért óriási dolog, mert az Apple Maps-t még a legelszántabb Apple rajongók részéről is sok kritika éri, miközben a Google Maps, és főleg Waze alkalmazás mind népszerűbb. A dolog érdekessége, hogy a Waze maga is Google termék, így el lehet képzelni, hogy az Apple-nél milyen kínlódás után hozhatták meg ezt a döntést. Más kérdés, hogy a két Google fejlesztésen kívül a kínai Autonavi is bekerülhet majd a CarPlaybe, ami a világ keleti felén okoz valószínűleg nagy örömet.

Ám az biztos, hogy stratégiai szempontból jó döntés hoztak, legalábbis ha szeretnék megtartani a CarPlay vezető szerepét a jövőben is. Ugyanis egyre több autógyártó autóiban alapból elérhető a CarPlay és az Android Auto egyaránt, ha pedig az utóbbi jobban használható, az nem tesz jót az iPhone eladásoknak sem.


Még nem tudni, hogy be kell-e majd menni a márkaszervizbe a blokkolás feloldása miatt


Ráadásul az utasoknak is el kell valamivel foglalniuk magukat, ha már a pedált és a kormányt nem piszkálhatják, és itt jönnek képbe az autós infotainment rendszerek, valamint az ezeket és a mobiltelefonokat összekapcsoló alkalmazások, mint az Apple CarPlay vagy a Google Android Auto.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a már közlekedő CarPlay-t használó autókat be kell-e vinni a márkaszervizekbe ahhoz, hogy „idegen” navigációs alkalmazások működjenek rajtuk, vagy az iOS 12-re történő frissítéssel magától megoldódik a dolog. Az Apple azt ígéri, hogy a most iOS 11-et használó iPhone 5S vagy ennél újabb telefonokon simán futni fog az iOS 12 operációs rendszer is. Az iOS 12 idén ősszel jöhet ki.

Forrás: