Jó hírem van a CarPlay-t használóknak, ugyanis hamarosan a Google Maps és a Waze navigációk is elérhetők lesznek a rendszeren.

Rendkívül bosszantó tulajdonsága az Apple autós szolgáltatásának, a CarPlay-nek, hogy kizárólag az almás cég saját navigációját, az Apple Maps-et lehet rajta használni. De nem lesz ez így sokáig, ugyanis az új operációs rendszerre történő frissítést követően más navigációs alkalmazások is működni fognak a iPhone-t használók autóiban. Mindez az IOS 12-től válik majd elérhetővé.

A dolog azért óriási dolog, mert az Apple Maps-t még a legelszántabb Apple rajongók részéről is sok kritika éri, miközben a Google Maps, és főleg Waze alkalmazás mind népszerűbb. A dolog érdekessége, hogy a Waze maga is Google termék, így el lehet képzelni, hogy az Apple-nél milyen kínlódás után hozhatták meg ezt a döntést. Más kérdés, hogy a két Google fejlesztésen kívül a kínai Autonavi is bekerülhet majd a CarPlaybe, ami a világ keleti felén okoz valószínűleg nagy örömet.

Ám az biztos, hogy stratégiai szempontból jó döntés hoztak, legalábbis ha szeretnék megtartani a CarPlay vezető szerepét a jövőben is. Ugyanis egyre több autógyártó autóiban alapból elérhető a CarPlay és az Android Auto egyaránt, ha pedig az utóbbi jobban használható, az nem tesz jót az iPhone eladásoknak sem.

Ráadásul az utasoknak is el kell valamivel foglalniuk magukat, ha már a pedált és a kormányt nem piszkálhatják, és itt jönnek képbe az autós infotainment rendszerek, valamint az ezeket és a mobiltelefonokat összekapcsoló alkalmazások, mint az Apple CarPlay vagy a Google Android Auto.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a már közlekedő CarPlay-t használó autókat be kell-e vinni a márkaszervizekbe ahhoz, hogy „idegen” navigációs alkalmazások működjenek rajtuk, vagy az iOS 12-re történő frissítéssel magától megoldódik a dolog. Az Apple azt ígéri, hogy a most iOS 11-et használó iPhone 5S vagy ennél újabb telefonokon simán futni fog az iOS 12 operációs rendszer is. Az iOS 12 idén ősszel jöhet ki.

Forrás: