2015. május 05. | 13:06

Egy új technológiának köszönhetően a jövőben már egyáltalán nem kell kábelekkel bajlódnod.

Társszerző: Hajdu Balázs

A Yank Technologies vállalat a Las Vegasban rendezett elektronikai börzén (CES) mutatta be az autós telefontöltés vezeték nélküli jövőjét.

A technológia egy háromdimenziós antennán és egy felturbózott erősítőn alapszik, és valóban vezeték nélküli. Ennek segítségével tényleg bárhol tölthető lesz a telefonod, és nem lesz szükség semmilyen fizikai kapcsolatra a készülék és a töltő között.

Amire azonban szükség van, az egy olyan telefon, mely támogatja a vezeték nélküli töltést, vagy egy töltő adapter is megoldást jelenthet. A Yank eszköze egyszerre több eszközt is képes kiszolgálni – akár az autó különböző beépített elektromos berendezéseit is, mint például az állítható visszapillantó tükrök.

A töltőrendszer rádióhullámokat használ, emiatt azonban egyáltalán nem kell aggódnod. A Yank elmondása alapján a szerkezet mindössze 0,06 Watt/kilogramm sugárzást bocsát ki. Összehasonlításképpen, egy mobiltelefon kibocsátása 1,1 és 1,5 közé tehető. A rendszer 30 Wattos töltési energiát kínál.

„A telefonok gigahertzes antennákkal működnek, akárcsak a Wi-Fi. A mi technológiánk alacsony megahertz ISM frekvenciasávban működik. Minél magasabb a frekvencia, jellemzően annál nagyobbak az elektromos mezők, így veszélyesebbé válik a sugárzás mértéke. Annak ellenére, hogy több energiát közvetítünk, mint a telefonok, sokkal nagyobb hullámhosszon tesszük ezt, így sugárzás szempontjából biztonságosabbak tudunk lenni” - áll a vállalat leírásában.

Te is várod már, hogy ez a technológia elérhető legyen, és megszabadulhass a felesleges kábelektől?